Сряда, 17 Юли 2024 г.

Монголски лечител е на посещение в Тутракан

Ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдоржна е на посещение в Тутракан.

Кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов в сряда следобед посрещна скъп гост – ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж. Той бе придружаван от хонор. проф. д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия и Алисе Муртезова, административен директор на Лечебни заведения "Медика" Русе. Монголският учен е в България по покана на Русенския университет "Ангел Кънчев" и Лечебни заведения "Медика". Преди да посети Тутракан той гостува в предаването на д-р Неделя Щонова по БТВ и изнесе лекция във факултета по фармация на Медицински университет в София.

Чест за Тутракан е, че проф. д-р Камба Лама Нацагдорж е избрал малкия крайдунавски град за кратката си обиколка в България, която включва София, Тутракан и Русе. Проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж е директор на Медицинския и обучителен център по монголска традиционна медицина "Манба Датсан" в Улан Батор и основател и ректор Университета за традиционна монголска медицина "Otoch Manramba". Този университетски комплекс включва освен учебното заведение и фармацевтична фабрика и будистки храм.

В сърдечна приятелска обстановка монголският гост разказа за начините, по който се обучават студентите и се лекува. Лечението се основава на традиционни монголски билки, диагностика на език и урина и пулсова диагностика. Той говори за разликите между китайската и монголска традиционни медицини. Интересно бе да научим, че при китайската се ползват промишлено произведени растения, а в монголската – натурални растителни кори и билки. Основното верою на Камба Лама е : "Да бъдеш добър, благ и смирен е много важно. Смирението е върховен лечител".

Не по-малко интересна е и историята на неговата характерна будистка шапка. Само до преди две-три години той носил шапка, която е била на 400 години и е предавана от Лама на Лама. Днес шапката му е точно копие на оригиналната и е изработена от естествена коприна.

Монголският учен бе заинтересуван от пчеларството в България и производството на мед. Като ветеринарен лекар и известен пчелар, д-р Стефанов разказа за болестите по пчелите, за подхранване и развитие на пчелните семейства и най-разпространените видове мед в района на Тутракан. Бяха обсъдени още възможности за сътрудничество и задълбочаване на културните връзки, възможностите за популяризиране на историческите обекти на България и в частност на Тутракан. В края на срещата д-р Димитър Стефанов подари пчелни продукти на гостите, лично производство.

След това те разгледаха едни от най-ярките забележителности на града – Етнографския музей –Дунавски риболов и лодкостроене (единствен в страните по поречието на р. Дунав) и комплекса на Историческия музей. Гостите бяха изключително впечатлени от виртуалната зала на музея.

Днес програмата на известния монголски учен продължава в Русе с лекция на тема "COVID-19 през призмата на Монголската традиционна медицина" и церемония по удостояването му с титлата Доктор хонорис кауза на
на Русенския университет.

Facebook коментари