Понеделник, 05 Юни 2023 г.

Силистренец стъпи на ледения континент

Той се казва Боян Стоянов и е родом от Силистра. Работата му го отнася на място, което все още не е развито като масова туристическа дестинация. Със сигурност не е първият, родом от Крайдунавска Добруджа, отметнал и тази уникална възможност в живота си, защото преди него бе кавалджията на планетата Теодосий Спасов, който е от Белица, Тутраканско. Но най-вероятно е първият от Силистра, пък кой знае...друг може просто да не е споделил в световната социална мрежа за този си щастлив миг, съобщава ВЕРСИНАЖ. Иначе от години имаме българска станция там и, разбира се, неведнъж до нея дългия път изминават с кораб български научни експедиции, най-често начело с проф. Христо Пимпирев.

Честито на Боян, възпитаник на ПМГ "Св. Климент Охридски" и като ученик активен участник в Интеракт клуб Силистра към местния ротарински клуб, за това, че е усетил в атмосферата на януарски студ многовековния лед под краката си. Както се казва, дай Боже всикиму, ако не в този, то в другия живот!

За разлика от Боян, друга силистренка - Юлия Койчева, която живее и работи във Виена, но е запален пътешественик, е имала преди няколко години среща с видния ни полярен изследовател: "Аз бях в Чили в град Пунта Арена и по това време българската експедиция също бе там, изчаквайки добри метериологични условия, за да може да се лети с военни хеликоптери до Антарктида. Свързах се с професора (моя приятелка е била 2 пъти там като лекар и са близки) и му казах, че ще съм там, и бих се радвала да се видим; той ме покани на едно парти при една аржентинка".

Facebook коментари