Понеделник, 17 Януари 2022 г.

Училищни директори в Силистра се чудят дали да съкращават преподаватели или да плащат такса смет

Причината е многократно завишеният размер на налога за битови отпадъци през тази година. 12-те общински училища трябва да внесат в местната хазна близо 150 000 лв. само такса смет. Сумата "изяжда" между 1,7 и 2,5 на сто от издръжката им и се оказва непосилна за училищния бюджет.
Камелия Рачева - директор на ОУ "Отец Паисий", председател на областния съюз на работодателите в образованието: "Законодателят през тази година определи размерът на ТБО да бъде изчислен на база данъчна оценка на сградата, а не на балансовата й стойност, което повиши значително този размер. А това се разбра в период, когато училищата бяха направили своите бюджети и не предвидиха такъв голям разход."
Директорите са в стресова ситуация откъде ще намерят между 10 и 30 000 лв. в условия на криза, само за да си платят боклука. Вместо досегашните 5000 лв., това директорът на ОУ "Иван Вазов" трябва да плати 3 пъти повече.
Александър Кононов - директор на ОУ "Иван Вазов": "Трябва да се лишим от някои от ремонтните дейности. Бях планирал с тези средства да направим една от тоалетните в училището през лятото. Другият и много неприятен вариант е да съкращаваме щатове в училището, за да можем да си платим таксата битови отпадъци."
Камелия Рачева от ОУ "Отец Паисий" казва, че 15 000 лева, колкото е таксата за ръководеното от нея училище, могат да се използват за пътувания на учениците за участие в олимпиади, конкурси и състезания.
Директори недоумяват и защо се облагат с непосилни такси при положение, че сградите са собственост на общината. За това настояват несправедливото данъчно бреме да бъде премахнато.
Александър Сабанов - председател на ОбС - Силистра: "Ние като общински съвет можем да приемем такова решение. До колко обаче ще спрем плащанията за тази година е спорно, т. к. наредбата се приема до януари."
При това положение, училищата са категорични, че няма да внесат новите такси.

информация: БНТ-Север

Facebook коментари