Понеделник, 17 Януари 2022 г.

Според Националната асоциация на тютюнопроизводителите фирмите не изпълняват обещанията си до края на май да изплатят окончателно парите за изкупен тютюн

Според председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев фирмите не изпълняват поетите в началото на май обещания до края на месеца да изплатят окончателно парите за изкупен тютюн.
Това затруднява стопаните да осъществят нормална кампания за засаждането на тютюна от новата реколта.
По неокончателни изчисления само "Исперих БТ" АД дължи на тютюнопроизводители от Североизточна България около 2 милиона лева, твърди Цветан Филев. През миналата седмица в Националната асоциация на тютюнопроизводителите са получени повече от 40 сигнала за неизплатена продукция. Такива проблеми има в цялата страна. Бавят се и националните доплащания, но се очаква до края на май да бъдат получени, каза Цветан Филев.
Според него това създава напрежение и в някои райони на страната стопаните вече се отказват да отглеждат тютюн. Филев не съобщи цифри, но прогнозира, че площите могат да бъдат намалени с около 60 на сто. Той каза, че тютюнопроизводители от Южна България отивали да отглеждат тютюн в Гърция.
При срещата си с тютюнопроизводители в Дулово в края на април заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров каза пред журналисти, че министерството залага на дългосрочна стратегия до 2020 година, когато е новият програмен период за общата селскостопанска политика на ЕС, за решаване на проблемите на тютюнопроизводството.
Според Цветан Димитров идеята е да има специални мерки за тютюнопроизводителите в програмата за развитие на селските райони, за да могат желаещите да преориентират производството си.

Facebook коментари