Неделя, 25 Февруари 2024 г.

В ЕС влизат в сила са два ценови тавана за петролни продукти от Русия

Страните членки на ЕС одобриха два ценови тавана за петролни продукти, чийто произход е Русия или които се изнасят оттам.

Първият таван, наложен от Съвета, е 45 долара за барел за продукти, които се търгуват с отстъпка, като мазут и нафта. Вторият е 100 долара за барел за висококачествени петролни продукти като дизел, керосин и газьол.

Сред другите продукти, на които Съветът на ЕС наложи таван, са леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

Става дума за цени, на или под които петролните продукти от Русия не подлежат на забрана за доставки по море за трети страни.

Забраната не важи и за предоставянето на технически и брокерски услуги, финансиране или финансова помощ, свързани със споменатите превози.

Предвижда се преходен период от 55 дни за продукти от руски суров петрол, закупени и натоварени преди тази дата и които ще бъдат разтоварени преди 1 април.

Решението идва, след като постоянните представители на ЕС гласуваха в подкрепа на същото предложение.

"Русия плаща висока цена, тъй като санкциите ни подкопават нейната икономика и я връщат с едно поколение назад", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Facebook коментари