Събота, 01 Април 2023 г.

На 90-годишна възраст ни напусна голяма българска актриса, свързана със силистренското село Пр. Иширково

На 90-годишна възраст почина една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино Гинка Станчева.

Гинка Станчева, която цял живот остана вярна на един мъж и на един театър, остана усмихнат оптимист до сетния си дъх. Голямата актриса си отиде на 90, без да се оплаква от болките в краката и без да хленчи от неволите на възрастта. Когато миналото лято празнува 90, изпрати дъщеря си, Хермелина Пейчева, да прибере отличието "Златно перо".

Преди няколко години, когато актрисата навършва 85 години, във Фейсбук-профила Кметство Проф. Иширково бе зададен въпросът: "Знаете ли как артистката Гинка Станчева е свързана със село Проф. Иширково?", съобщава ВЕРСИНАЖ. Единият от отговорите бе на Мария Йовчева: "Всеки, който е прочел книгата на Господин Великов за село Професор Иширково, би следвало да знае, че свекър й Денко Пейчев Косев е бил с научна степен в юридическите науки и е родом от село Проф. Иширково. Информацията по темата тогава допълни Петкана Колева: "Гинка Станчева е иширковска снаха, тъй като нейния съпруг Пейчо Дянков и Пейчо Балушев от село Проф. Иширково са деца от брат и сестра, т.е. те са първи братовчеди, кръстени на един и същи дядо".

През 2018 г. вече бе известна книгата на краеведа Господин Великов "Изявени професор-иширковци", която бе посветена на над 200 души, повечето родом от село Проф. Иширково, а на други съдбата им по един или друг повед е билае свързана със селото. Всеки от тях е представен с биографични данни, снимки, с постигнати житейски върхове, с получени награди за конкретни прояви. Очерците са възможност човек да се запознае виртуално с хора, оставили следи в различни житейски сфери. Любопитната подробност е, че според автора, за първи висшист в селото е признат Денко Косев, който е учил право в Италия, а впоследствие е адвокат в София. Женен е за италианка, а техен син е именно актьорът Пейчо Пейчев – съпруг на голямата българска актриса Гинка Станчева .

Актрисата неведнъж е разказвала историята на тяхната любов, започнала от ученическите години, минала през студентството и продължила на театралните сцени и снимачните площадки – цял живот. Той е единствената й любов и единственият мъж в живота й. Запознават се по време на почивка във Велинград, където бъдещата актриса е изпратена с колежка на майка й в почивната станция на банковите чиновници. Пейчо пък е в станцията на адвокатите. Между двамата пламва любов от пръв поглед и младежът изминава всеки ден по 14 км, за да зърне девойката.

Когато той влиза във ВИТИЗ, Гинка решава, че това ще е и нейната съдба. Така и така майка й, останала вдовица с две дъщери, след като мъжът й загива на фронта при Страцин във Втората световна война, не е съгласна Гинка да става балерина. В онези години на танцуващите момичета не се гледа с добро око.

За радост на Гинка я приемат в театралната академия, в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. С Пейчо се женят, когато тя е студентка трети курс, а той вече завършва. Разпределен е в Благоевградския театър, където отива и тя, след като се дипломира през 1955 г. Там играе Жулиета, а той – Ромео. Следват още роли на кралици и принцеси, Есмералда от "Парижката Света Богородица", Мила от "В полите на Витоша", а през 1958 г. актрисата постъпва в Народния театър за младежта, където работи до пенсионирането си през 1992 г.

Тя добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" и е първата българска актриса на фестивала в Кан.

Изиграва ролята Елена Грънчарова във филма "Любимец 13", Нели 1 от "Специалист по всичко", Хатидже Халилова във филма "Ребро Адамово".

Участва в дублажите на популярния испански сериал "Синьо лято", както и на американския сериал "Малка къща в прерията" по Българската телевизия.

През 2002 г. е наградена с орден "Стара планина" за изключителни приноси към българската култура.

През 2017 г. получава почетен "Икар" за чест и достойнство.

Facebook коментари