Събота, 15 Юни 2024 г.

Какво гледахме и слушахме най-често в "Ютюб" през изминалата година

алена е най-слушаният изпълнител в България за миналата година, ако се съди по търсенията в "Ютюб" от страната, посочва британският сайт Liberty Games. Той прави класация на най-пусканите песни по жанрове както в световен мащаб, така и по държави.

Потребители на платформата за видео от страната са си пускали 129 млн. пъти песни на Галена през последната година. Нейна е и най-слушаната песен в "Ютюб" от България, като дуетът с Азис "А + Г= ВНЛ" е въртян 32.4 млн. пъти.

Когато става въпрос за рок групи, българите най-често си пускат "Металика" (6.26 млн. слушания). В този стил в световната класация лидер е "Куин" (1.86 млрд. гледания на техни песни), следвани от "Гънс енд роузис", AC/DC, "Бон Джоуви", "Нирвана" и "Бийтълс".

От хип-хоп изпълнителите най-често в България се слушат песните на Тупак. Той е номер 1 и за цял свят с над 1.4 млрд. гледани негови парчета.

Когато става дума за класическа музика, българите през миналата година най-често са слушали Моцарт (63 хил. гледания). В световен мащаб австрийският композитор е втори след Шопен.

Най-популярният кънтри музикант в България е Шаная Туейн (442 хил. гледания на нейни песни). В световната класация тя е втора с 346 млн. пускания, а лидер е Алън Джаксън (412 млн.).

Най-слушан изпълнител в света за 2022 г. е индийската певица Алка Ягник с 14.8 млрд. гледания на нейни песни в "Ютюб". Любопитното е, че тя изпълнява парчета, които по-късно озвучават популярни боливудски филми.

На второ място след нея е пуерториканският певец, рапър и продуцент Бед Бъни (14.1 млрд. гледания през годината). Следват трима индийци, също пеещи за Боливуд, чиито имена едва ли имат значение. Корейците от BTS са шести, а друга популярна кейпоп банда - "Блек пинк", осми.

Facebook коментари