Петък, 23 Февруари 2024 г.

Второто най-голямото количество нелегални цигари през 2022 година е хванато на силистренския ферибот

Второто най-голямото количество нелегални цигари през 2022 година е хванато на силистренския ферибот, показват данни от отчета на Агенция митници.

Задържани и иззети са общо над 41,5 млн. къса цигари (в т.ч. пури и пурети), като преобладава количеството задържани цигари на вътрешните граници с ЕС в зоните на ГКПП (56,05 на сто), следвано от тези на външните граници на ЕС (39,44 на сто) и във вътрешността на страната (4,52 на сто).

Най-голямото количество в размер на 13,3 млн. къса нелегални цигари е иззето през месец май в зоната на ГКПП "Кулата". То е рекордно при случаите, установени от митническите органи на границата с Гърция за последните десет години, както и най-голямото, открито на българска граница от 2018 г. насам. Тютюневите изделия са открити при извършена проверка на товарен автомобил, пътуващ от Гърция за България, селектиран за проверка въз основа анализ на риска.

През месец ноември 2022 г. в зоната на ГКПП "Пристанище Силистра" (фериботен комплекс) е предотвратен опит да бъдат изнесени от страната 5 100 000 къса цигари.

Те са били с надпис върху потребителската опаковка, съдържащ думите "duty free" и предназначени за нелегално разпространение. Тютюневите изделия са открити в товарен автомобил с румънска регистрация, превозващ хигиенни материали от България за Румъния.

Facebook коментари