Вторник, 28 Май 2024 г.

Епархийският съвет в Силистра наложи запрещение на монах заради разследване

Епархийският съвет на Доростолска св. митрополия на заседанието си от 24. 01. 2023 г. разгледа и въпроса за извършеното убийство на женско куче с малки кученца и реши, че във връзка с провежданите следствени действия налага на йеромонах Терапонтий запрещение от св. божествена Литургия до изясняване на случая.

"Епархийският съвет на Доростолска епархия, винаги воден от Христовия закон на любовта категорично осъжда насилието под каквато и да била форма над хора и животни" се казва още в решението.

От КВОРУМ припомняме, че решението Съвета е заради образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура – Силистра.

Разследва се съпричастността на йеромонах Терапонтий към убийството на кучето и 8 малки кученца, обитавали манастира в близост до село Айдемир.

От прокуратурата разполагат с данни, че може би монаха е подбудител или помагач в убийствата на животните, което ще се установи в хода на разследването.

Заради случая доростолският митрополит Яков свиква епархийски съвет, на който беше изслушан монаха от манастира "Света Богородица" отец Терапонтий.

"Никога не съм толерирал и няма да толерирам жестокостта към животни и към човека естествено. Винаги съм проповядвал и закона за любовта, който е проповядвал сам Господ и светите апостоли. Всяко едно такова посегателство винаги го осъждам и то от чисто сърце. Прокуратурата чакаме да се произнесе и тогава ние може да дадем някакво становище", заяви по-рано доростолският митрополит Яков.

Facebook коментари