Вторник, 28 Март 2023 г.

Осем лева за преглед ще вземат личните лекари

Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лв. на близо 8 лв. настояват личните лекари. Те твърдят, че от повече от 10 години парите за преглед не с се променяли и припомнят, че преди това таксата бе фиксирана на 1% от минималната заплата. Общопрактикуващите доктори настояват да се върне именно това правило.

"Не може лекар да преглежда на цената на един трамваен билет", твърди д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС. Според него по-високата такса би повишила качеството на услугата, тъй като заради липса на средства част от лекарите нямат медицинска сестра.

Таксата от 2,90 лв. не покрива стойността на прегледа и остава за сметка на медика, казват от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25-30 милиона прегледа, които ние регистрираме годишно средната цена на преглед като стойност е 8 лв. Това е преди да бъдат платени данъци или осигуровки върху тази сума", коментира националния консултант по обща медицина доц. Любомир Киров.

Сега прегледите за пенсионерите са 1 лв., а за деца и младежи до 18 години - безплатни. Джипитата смятат, че таксата за петсионери също трябва да се увеличи и че е редно и за децата да се плаща определена сума.

Промените не могат да станат веднага, тъй като потребителските такси са записани в закона за здравното осигуряване, коментираха депутати.

От БЛС са изчислили, че в момента средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 гидини, а 25% са в пенсионна възраст. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Джипитата в България които работят по договор с НЗОК са 3950, като средно те лекуват по 1711 души.

Facebook коментари