Петък, 20 Май 2022 г.

Лоша реколта оставя Силистренско без кайсиева ракия

Измръзвания, слана и болести удариха тази година кайсиевата реколта в Силистренско. За местните хора това е лоша новина, защото тя засяга една от емблемите на региона - златната кайсиева ракия. Хората в силистренските села едва намират живи кайсиеви дръвчета в двора си.

В Силистра се намира единствената в страната опитна станция по кайсията. Тук се съхранява българският кайсиев генофонд с повече от 500 сорта образци. Според специалистите причината за слабата реколта е предимно лошото време.

"Тези измръзвания са в резултат на ниски температури и слани в периода 22-25 април. Изключително неблагоприятно беше времето при цъфтежа на кайсиите - с много дъждове, продължен цъфтеж в рамките на близо месец, което е неблагоприятно и е много добра предпоставка за повреди от ранно кафяво гниене. През този период става заразяването", обясни проф. Мария Димитрова.

Едно е почти сигурно - в казаните за ракия кайсиева едва ли ще има.

"Чувам че хората се оплакват, че сланата осланила кайсиите и много малко ще има. Ами така е - срещу природата не можем да се борим", признава казанджията Димитър Тодоров.

Така единствената надежда за добруджанци е да си пият ракията, останала от миналата реколта.

Информация: бТВ

Facebook коментари