Сряда, 07 Юни 2023 г.

Асоциацията на пенсионерите в Гюргево гостува в Тутракан

Днес кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов се срещна с представители на Асоциацията на пенсионерите от Гюргево – председателя Ницулеску Северин и Василиу Теодор, отговарящ за връзките с България, както и с Любомир Николов – главен секретар на Демократичния съюз на българите в Румъния, намиращ се в Букурещ .

Те гостуват в Тутракан по покана на Надежда Торлакова – председател на пенсионерски клуб "Дунав" в града ни. Д-р Димитър Стефанов представи пред румънските гости работата на общинската администрация с пенсионерските клубове и приветства предстоящото подписване на договор между двете организации като добра инициатива за задълбочаване на взаимното сътрудничество в областта на културните традиции на народите ни.
Д-р Стефанов пое ангажимент Общината да поеме транспортните разходи на пенсионерите от Тутракан при бъдещата им визита в Гюргево. Надежда Торлакова съобщи, че първата съвместна инициатива между двата клуба ще бъде на българска земя, в града на слънчевия залез, на 14 февруари и заедно ще отпразнуват Трифон Зарезан като покажат традициите на празника на двата народа.

По-късно румънската делегация посети Историческия музей. Там ги посрещна директорът Петър Бойчев. Той им разказа интересни моменти от историята на града. Впечатляващият разказ за годините, в които България и Румъния са били и противници, и съюзници, затвърди мнението, че културният обмен е най-добрият начин да градим мостове помежду си и да бъдем приятели.

Румънските гости посетиха и Архитектурен комплекс "Рибарска махала". По стара традиция на прага ги посрещнаха с измиване на ръцете и ги гостиха с български качамак. Дали тутраканци ще опитат румънска мамалига в Гюргево, предстои да научим, но на всяка цена ще вземат участие в тазгодишното издание на Фестивала на мамалигата в с. Нова Черна през есента.

снимка - Община Тутракан и Калина Грънчарова

Facebook коментари