Събота, 25 Май 2024 г.

Почетният гражданин на Силистра Георги Чапкънов на 80

Изложба "Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов" ще бъде открита вчера в Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука" по повод 80-ата годишнина на големия скулптор и Почетен гражданин на Силистра. Експозицията се състои от 30 фотографии.

Те са заснети в ателието на Георги Чапкънов-Чапа в различни периоди в продължение на няколко десетилетия, съобщават организаторите, цитирани от БТА.

Иван Бакалов документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков, като успява да улови и момента на контакт между скулптора и неговите модели. Към изложбата е създаден и електронен каталог, който показва различни страни от творческия и технологичен процес на автора, като представя и неговите скулптурни произведения, намиращи се на територията на София. Проектът е създаден през 2021 г. от фестивала "Фотофабрика".

Скулпторът Георги Чапкънов (Чапа) е роден на 24 януари 1943 г. в с. Вълчи дол, Варненско. На 13 години той идва в София, за да учи рисуване. През 1968 г. завършва изящна скулптура в Художествената академия в София при проф. Иван Мандов и доц. Илия Илиев, след което специализира леярство в Париж. От 1974 г. в продължение на 23 години е преподавател в Художествената академия, където е професор и ръководител на катедра "Художествена обработка на метал".

МАЙСТОР НА МАЛКАТА ПЛАСТИКА

Скулпторът е ненадминат майстор на малката пластика. Той твори и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини.

Дълъг е списъкът на участията му в изложби и конкурси в България и в чужбина. Автор е на творби, които са притежание на частни колекции и музеи на открито. Негови работи са притежание на Националната художествена галерия в София, на Ермитажа в Санкт Петербург, на музея в Щутгарт, в Международния олимпийски комитет в Лозана - скулптурата "Момиче с обръч", в Брюксел, Лондон, Виена, Хавана, Париж, Берлин, Япония, Швейцария, Индия и др.

Има над 30 самостоятелни изложби, а първите му са през 1975 г. в София и през 1976 г. в Пловдив.

ПОСТИЖЕНИЯ В ЧУЖБИНА

Той е първият български скулптор, удостоен през лятото на 1990 г. с една от осемте награди на първия в света Музей за скулптури на открито в местността Хаконе в Япония. Наградата е определена от журито на Международния конкурс на името на Роден, който се организира от музея за скулптури на открито "Уцукушигахара" в Северните японски Алпи, на около 350 км от Токио. Георги Чапкънов я получава за творбата си "Екологично присъствие", посветена на френския скулптор Сезар, в конкуренция с творби на 442 автори от 31 страни. На следващата година с творбата си "Х+" той печели Наградата за съвършенство на седмия Международен конкурс за абстрактна пластика на името на Хенри Мур в Япония, в който участват 740 автори от 35 страни. През 1992 г. по покана на музея "Моран" Георги Чапкънов участва в изложба на открито в Сеул, Република Корея, където творбите се правят на място. Там остават неговите скулптури "Водно конче" и "Кучето". През 1993 г. той е в Швейцария, където прави скулптурата си "Бикът" в първия музей на открито в кантона Жура.

През април 1993 г. Георги Чапкънов има възможността да скулптурира от натура италианския режисьор Федерико Фелини в Рим, където е поканен от галериста Енрико Тоди. Италианците били изумени от бързината, с която Чапа успял да пресътвори образа на режисьора - само за три сеанса от по 40 минути. Същата година за скулптурния портрет на Федерико Фелини той е удостоен със специалната награда на президента на Италия - "Солмона" за заслуги към италианската и световната култура.

СКУЛПТУРИТЕ МУ В БЪЛГАРИЯ

В две последователни години - 1987-1988 г. през лятото Георги Чапкънов прави скулптури от старо желязо на Дон Кихот и Санчо Панса пред Дома на хумора и сатирата в Габрово. Негови са и скулптурите на Хитър Петър и Чарли Чаплин, разположени в откритото пространство пред музея. Той е неколкократен участник в Габровското биенале, както и в международното жури на конкурса, носител е и на наградата "Златният Езоп" от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1965). Георги Чапкънов е създател на статуетките "Златният Езоп" и "Чарли Чаплин", както и на плакета "Хитър Петър", които се връчват като награди на международните конкурси, организирани от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Георги Чапкънов е съавтор заедно с Кирил Гогов на герба на България (1997). Негови монументални творби има на много места в София и страната. Той е автор на статуята "Св. София" в София (2000), на статуетката на театралните награди "Аскеер", на Паметника на дарителите в Свищов (2005), на "Орфей и Евридика" в Смолян (2007), на паметника на проф. Иван Шишманов в Свищов (2012), на паметния знак на тридесет и първи Силистренски полк (Железния) в Силистра, на скулптурите на баща и син Славейкови на едноименния площад в София, на паметника на Паисий Хилендарски в София в Борисовата градина, на пластиката "Слънцето" на НДК и др. Правил е скулптурни потрети на Йордан Радичков и на Радой Ралин.

НАГРАДИТЕ

От 2010 г. Георги Чапкънов е член на Европейската академия за наука и изкуство в Залцбург, Австрия. Два пъти е носител на Голямата награда за скулптурен портрет на Съюза на българските художници през 1969 г. и 1972 г. Три пъти е носител на наградата "Марко Марков" на Съюза на българските художници (1977,1979,1986).

Почетен гражданин на Силистра (14 септември 2011), Почетен гражданин на Свищов (25 април 2013), Почетен гражданин на София (17 септември 2014). На 19 май 2015 г. е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

През 2020 г. излиза книгата "И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи" от Елена Кръстева, посветена на срещите на скулптора в живота и изкуството му.

Facebook коментари