Вторник, 05 Декември 2023 г.

Оставиха за постоянно в ареста мъжа, обвинен за държане на метаамфетамини и марихуана с цел разпространение

Варненският апелативен съд потвърди ареста на мъж, обвинен за държане на метаамфетамини и марихуана с цел разпространение и за управление на МПС след употребата на наркотик. 33-годишният обвиняем поиска от горната инстанция да промени постановената от Окръжния съд в Силистра мярка за неотклонение.

Освен наличието на всички законови предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за процесуална принуда, представителят на Апелативната прокуратура помоли съда да съобрази и обществената опасност на двете престъпления. Държането на наркотици се определя от Наказателния кодекс като тежко престъпление. Извършването му като продължавано престъпление характеризира дееца като личност с по-висока обществена опасност, каза прокурорът, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд - Варна.

Адвокатът обясни, че при извършената пътна проверка обвиняемият е имал кристали в себе си, които доброволно е предал, а след това сам е посочил на разследващите местонахождението на останалия наркотик. Ако е имал намерение да извърши престъпление, не би го сторил. А ако държането на субстанциите е било с цел разпространение, то количеството и стойността им биха били по-големи, смята защитата.

Апелативният съд взе предвид, че на 16 януари Али А. е привлечен към наказателна отговорност за две деяния, едно от които – тежко умишлено. Може основателно да се предполага, че държаните 1,5 грама метаамфетамин и 47,1 грама канаби с цел разпространение. Освен това трима души са свидетелствали, че в различни периоди са се снабдявали с метаамфини и марихуана именно от него. Всички тези доказателства са дали основание на прокуратурата да повдигне това обвинение. Съдебният състав не се съгласи с довода на защитата, че ниската финансова стойност на веществата снижава обществената опасност на престъплението. Напротив, излагането на общественото здраве на риск сочи висока социална опасност. При първоначалното определяне на мярката за неотклонение тази опасност може да вземе превес над чистото съдебно минало на дееца.

Затова са налице предпоставките за задържането на Али А. под стража, както правилно и законосъобразно е приел Окръжен съд – Силистра.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

Facebook коментари