Неделя, 14 Април 2024 г.

Брат и сестра от Силистра съчетават в бизнес модел екология и изкуство

За шеста поредна година в "Академия за местни предприемачи 6.0" работиха интензивно с 13 екипа от областите Хасково, Кърджали, Силистра и Благоевград.

Тази година в обученията участват два екипа от Силистра - Управителят на бар BULLDOG гр. Силистра Иванина Тодорова и Грета Димитрова – Организатор на събития и проекта "Vavakada" на Владислав Костов и Даниела Костова – с бизнес за 3D принтиране и рециклиране на пластмаса.

Днес в пресцентъра на БТА в Силистра брат и сестра Костови разказаха за своя стартъп, съчетаващ екология, високотехнологично 3D принтиране и използване на принципа на кръговата икономика.

Бизнес модела на младите предприемачи е събиране на пластмасови бутилки, които да бъдат шредирани и гранулирани, след което машина превръща отпадъка във филамен, материал с който работят 3D принтерите. В момента принтират по-дребни вещи и брандирани продукти за корпоративни клиенти.

15 пункта за събиране на пластмасови бутилки ще бъдат разположени в областния град.

На пресконференцията бяха демонстрирани изделия от преработени пластмасови бутилки, в това число и джобен шах, за изготвянето на който са използвани 66 грама от битовия отпадък

Големият финал е на 26 януари 2023 г., когато участниците ще презентират разработените бизнес планове пред жури и ще се борят за безвъзмездно финансиране. Общият награден фонд е 30 000 лева и е предоставен от Филип Морис България.

Facebook коментари