Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Ивалин Статев: Липсата на редовен бюджет рефлектира върху работата на общините в Силистренско

Тежката политическа криза води до лоши перспективи пред развитието на страната ни, каза днес в Силистра народният представител Ивелин Статев,
съобщи БТА.

Той, заедно с кметовете на общините Силистра – д-р Юлиян Найденов, Дулово – д-р Юксел Ахмед и Кайнарджа – инж. Любен Сивев, както и председателят на Общински съвет –Силистра, д-р Мария Димитрова дадоха пресконференция по актуални теми в Националния пресклуб на БТА в дунавския град.

Статев направи отчет за работата си през изминалите три месеца. Той акцентираха върху предоставените възможности за облекчение на бизнеса по отношение на цените на тока, природния газ и горивата.

"Основната дейност на групата на ГЕРБ беше да се гласуват повече законопроекти. Дребнотемието в този кратък период няма място в Народното събрание. Интересен факт е, че много от нашите предложения получаваха подкрепа от повечето политически сили.", каза Статев.

Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори, като каза, че партия ГЕРБ е направила всичко възможно, за да ги предотврати, предлагайки качествено евроатлантическо правителство.

Статев беше категоричен, че липсата на редовен национален бюджет рефлектира върху работата на общините. Думите му бяха потвърдени и от кмета на Силистра Юлиян Найденов. Той припомни, че доскоро общината чака близо година и осем месеца утвърждаването на общия си устройствен план.

"Преди да навлезем в тази поредица от избори държавата беше подредена по един много добър начин. Всяка община трябва да работи, за да осигурява по-добри условия на своите граждани, но липсата на бюджет е проблем, който ни поставя в затруднено положение", каза д-р Найденов.

Според кмета на община Дулово забавянето на бюджета води до отлагане на процедури за строителство, асфалтиране и други проекти.

"При условие, че не знаем какви са капиталовите средства, които ще бъдат предоставени от централния бюджет към общинските бюджети, ние няма как да знаем с какво разполагаме. Друг сериозен проблем е, че инфлацията изяде увеличението на заплатите в администрацията. Частният сектор може да реагира бързо и това води до отлив от администрацията към бизнеса заради по-високите заплати", каза д-р Юксел Ахмед.

Народният представител и представителите на местната власт бяха категорични, че за да бъде съставено стабилно правителство, е нужна висока активност на предстоящите избори.

Ивелин Статев подари на националния пресклуб на БТА в Силистра пишеща машина "Марица", произведена преди повече от 50 години в завод в Пловдив.

Facebook коментари