Сряда, 07 Юни 2023 г.

Биолози предупреждават: България може да остане без трюфели

От един от най-големите износители на трюфели в Европа, България е на път да остане без луксозната гъба. За това предупреждават биолози и събирачи на трюфели в 24часа.бг.

Причината - липсва закон, който да регламентира събирането, стопанисването и опазването на трюфелите. Това дава възможност безнаказано хиляди събирачи, които целят бърза печалба, да прекопават и разравят земята и така да я разрушават. А все по-често се стига и до саморазправа между събирачите.

Първите намерени трюфели в България са през 1965 г. Това се случва векове след като подземната гъба става популярен деликатес по света. Въпреки това интересът към събирането на трюфели у нас се появява едва през последните 20 години.

"В Европа са между 35 и 39 вида, а в България са намерени повечето от тях. В България са описани и нови видове, които по всяка вероятност са ендемити за Балканския полуостров, защото не са намирани в други части от Европа. Става въпрос за красивоспоров трюфел, описан в България и Гърция. Винаги са били ценени заради уникалния си аромат и заради кулинарните си качества", разказва биологът Моника Славова.

Само за няколко години трюфелите, които растат тук, започват да се продават по целия свят.


"България е един от най-големите износители на трюфели в Европа. За съжаление само 5% от трюфелите остават за нашия пазар", посочи още Славова пред БНТ.

"Основно се изнася за Италия, но има и за други държави. Има за Англия, за САЩ. За съжаление, откакто България влезе в ЕС не може да водим статистика какви количества излизат от България. Минимумът е около 200 тона на година от различните видове. Трюфелите са редки гъби и затова са изключително скъпи. Всеки сезон има различен вид. Заради слаба рекола тази година, цените им са дори по-високи от обикновено", осочи биологът Моника Славова.

"От 400 до 1000 лв. е черният трюфел - това е цената на пункта. Когато си с куче, на ден може да извадиш килограм, два. Всичко е късмет и умения. Когато си с лопатата. Трюфелите се образуват между 6 и 8 месеца преди да узреят. Тоест в момента се събират трюфели, растяли преди 7 – 8 месеца, тогава имаше дъждове. Но липсата на дъждове сега ни притеснява за реколтата на черен летен трюфел, който трябва да зрее след юни месец", разказва търсач на трюфели, пожелал да остане анонимен.

През последните години треската за печелене на бързи пари чрез събиране на наричаните още "черни диаманти" завладява все повече хора. И така алчността е напът да унищожи трюфелите в България. Често борбата за територия прераства в нанасяне на материални щети и физическа саморазправа, разказва събирачът на гъби.

Facebook коментари