Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Зърнопроизводители: Не е изключено да има жътва в края на април

В първия месец на годината грижите на земеделците вече започнаха – зимата още я няма. Зърнопроизводители споделят тревогите си от топлото време, а социалните мрежи се пълнят със снимки на есенници в притеснително за сезона състояние. Агри.БГ подбра техни коментари и мнения за ситуацията.

"Навън е пролет посред зима", споделя зърнопроизводителката от Русе Рилка Игнатова. През последните дни термометрите на места достигнаха до 20 градуса, а това заедно със сушата и липсата на сняг създава предизвикателства за стопаните.

"Плевелите са така добре гарнирали посевите, а трябва и да намалим химията с 50%.Във въздуха летят какви ли не неприятели. Болестите се кръстосват и със сигурност ще има нови. Хранителните вещества (макро и микро) в почвата се изчерпват поради буйната вегетация. И други негативи има, но ще спра до тук. И нали знаете, че в новия Стратегически план се плаща повече, ако земята е необработваема, ако е залесена, ако не ползвате химия и т. н.", обръща внимание зърнопроизводителката.

"Не е на добре", пише в свой пост Ерман Юсуф от Варна и показва снимки на гъстата си и избуяла пшеница. Според някои зърнопроизводители есенниците на места са в пълна вегетация, според други – основен проблем е липсата на светлина. "Ако се задържат тези градуси, ще тръгне мухата", вайкат се още земеделците.

Facebook коментари