Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Представители на "Паралел-Силистра" участваха в международен обмен на добри практики

От 13 до 15 януари 2023 в град Ла Лагуна, Тенерифе, Испания, се проведе първата международна среща за обмен на добри практики в рамките на проекта "BeActive/ Активни", финансиран от програма Еразъм+.

От българска страна в събитието участваха д-р Диана Бебенова-Николова и Лидия Светославова, представители на водещата организация СНЦ "Паралел-Силистра". Срещата беше организирана с любезното съдействие на Асоциация "Креатива", Испания. В нея се включиха и по двама представители на Европейския институт "За гражданите", Португалия, и Асоциация "Bosco Angimbe", Италия, също партньори по проекта.

Целта на събитието беше участниците да споделят своя практически опит в тематичните области на проекта. Всеки от партньорите представи по две добри практики за провеждане на младежки неформални обучения на теми като: зелени умения, представени от италианския партньор, обучения за цифрови умения - партньора от Испания, културно многообразие и ценностите на ЕС - СНЦ "Паралел-Силистра" и активно европейско гражданство - партньора от Португалия.

Участниците обсъдиха и съдържанието на сборника образователни материали BeActive, който те ще разработят в рамките на проекта. Новото помагало ще включи и някои от вълнуващите истории на Стефано Манкузо, професор по ботаника в университета във Флоренция, относно връзките между био и културно разнообразие и устойчиво развитие.

В резултат на изграденото доверие и споделения практически опит партньорите разработиха програма на предстоящото младежко обучение през месец април 2023 в Сицилия, което цели да събере млади активисти, които да стартират кампанията "16 дни на активизъм" на местно ниво.

Така младежите ще имат възможност да работят с местните власти и да се включат в решаването на проблемите на местно ниво, включително ограничаване на формите на дискриминация, безотговорно използване на природата и изключване на младите хора. Дигиталните разкази за проектните кампании, разработени от участващите младежи, ще бъдат публикувани върху уеб – платформата https://paralel-silistra.net/active/wiki/.

Facebook коментари