Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Министър Карамфилова: Проектът на ВиК-Силистра ще приключи на 31 декември 2023 г.

Към края на декември 2022 г. напълно са приключили 17 проекта от предходния програмен период на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). За всички тях са извършени окончателни проверки и са приключили окончателните плащания по програмата. Това заяви служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместно заседание на Комисията по околната среда и водите и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. То е във връзка с предоставяне на информация относно състоянието на проектите по ос I "Води" на ОПОС 2014-2020, тяхната реализация и за мерките, които се предприемат за усвояване на средствата по тази ос. Освен Карамфилова на заседанието присъства и регионалния министър Иван Шишков.

15 са изпълнените проекти за водоснабдяването и канализацията (ВиК), посочи екоминистърът. Тя открои няколко добри примера като проектите ВиК Враца, ВиК Шумен, ВиК Кърджали, ВиК Русе, ВиК Ямбол, ВиК Силистра. По думите ѝ анализът на изпълнението им показва, че същите ще приключат изпълнение до 31 декември 2023 г.

Като проблемни проекти Карамфилова посочи тези на ВиК Пловдив, ВиК Варна, ВиК Сливен, ВиК Бургас и на ВиК Столична община. Вече са проведени разговори с Европейската комисия за фазиране в рамките на новия програмен период, каза тя.

Със затруднена реализацията са проектите на бенефициентите ВиК Видин, ВиК Смолян и ВиК Перник, инфомира още Карамфилова, като подчерта, че към настоящия момент ВиК Видин няма никакво стартирано строителство.

"Ако има риск от загуба, той не е идентифициран само за ос "Води", заяви пред депутати министърът.

Facebook коментари