Четвъртък, 29 Февруари 2024 г.

Предлагат и четвърто класиране за седмокласниците

Учениците да подреждат желанията си в първи, трети и четвърти етап на класиранията за прием след VII клас, предлага Министерството на образованието и науката (МОН). Това е една от промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Остава възможността с решение на началника на Регионалното управление на образованието (РУО), когато след четвъртия етап на класиране записаните в някоя паралелка са под норматива за минимален брой ученици, тя да не се закрива.

По изключение държавният прием може да продължи до 11 септември. Информационната система вече няма да позволява подаването на заявления за кандидатстване, ако ученикът е със статус "записан" в училище в страната на място от държавния план-прием.

Учениците, които не могат да се явят на националното външно оценяване, защото са в болница или поради карантина, ще могат да използват резултатите си от областен или национален кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика от календара на МОН, проведени в годината на кандидатстване.

Facebook коментари