Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Носим рекорден брой стотачки в портфейла

От парите в обращение най-много нарастват банкнотите от 100 лв. Намаляват банкнотите от 10 лв. и 20 лв, , обявиха от Националния статистически институт.

Банкнотите от 100 лв. в портфейлите ни нараснаха до нов рекорд. В края на декември 2022 г. банкнотите от 100 лв. в обращение са 114,5 млн. броя, показват данни на БНБ. Именно при столевките има най-голям ръст. За година броят им се е увеличил с 18,2%.

Основната причина за това е високата инфлация. Заради покачването на цените на хората се налага да дават все повече пари, за да купят необходимата им храна и останалите стоки за домакинството. Затова хората носят по-големи суми в портфейлите си. Хората с високи доходи харчат по-голяма част от парите си, а домакинствата с по-скромни финансови възможности са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет.

Значително нарастват и банкнотите от 50 лв. в обращение. В края на декември те са 236,6 млн. броя, което е увеличение с 11,4% за година, показват данните на БНБ. Банкнотите от 50 лв. са най-много. Преди пандемията, до средата на 2019 г., най-много бяха банкнотите от 20 лв. Но по време на пандемията и в резултат на високата инфлация през миналата година петдесетолевките вече са повече от двадесетолевките и разликата между тях с всеки изминал месец нараства.

Същевременно броят на банкнотите от 20 лв. и 10 лв. намалява. Двадесетолевките са с близо 10 на сто по-малко спрямо края на 2021 г., а десетолевките намаляват за година с 2,3%. Броят двадесетолевките е 124 млн., а десетолевките са малко над 90 млн. броя. Банкнотите от 50 лв. вече са с 90% повече от тези с номинал 20 лв., и със 160% повече от десетолевките.

Любопитно е, че нараства броят на петолевките. Банкнотите от 5 лв. в края на миналата година са 31 млн. броя, което е ръст с 4,1% за година, показват данните на БНБ. Основната причина за това е, че използват петолевките за връщане на ресто. За да не връщат на клиентите си шепа монети, магазините често връщат банкноти от 5 лв., което води и до увеличение на броя им.

С увеличението на броя на банкнотите нараства и стойността на парите в обращение. Този ръст е с 11,1% за година, като общата стойност на банкнотите в обращение надминава 26,8 млрд. лв.

Най-много са монетите от 1 ст.

Най-голям е броят на монетите от 1 ст. В края на декември те са над 865,6 млн. броя, показват данните на БНБ. Броят на монетите от 1 ст. е по-голям от всички банкноти в обращение, които са общо 596,6 млн. броя. Причината за това е, че хората често губят монетите от 1 и 2 стотинки и, за да връщат ресто магазините. БНБ отсича все повече такива монети. Монетите от 2 стотинки също са изключително много - близо 796,8 млн. броя.

Монетите от 1 стотинка са над десет пъти повече от монетите от 2 лева. Сред причините за това е, че двулевките бяха пуснати в обращение най-скоро и съответно е необходимо време, за да нарасне употребата им. Но освен това двулевките имат висока стойност за хората и те не ги хвърлят на улицата, просто да за не тежат в джоба им.

Facebook коментари