Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

От FOODMARK вече предлагат безплатна доставка, разрастват се и в други градове на страната

В края на годината Ви разказахме за една фирма, която доставя готова ресторантска храна до адрес посочен от клиента. Припомняме, че платформата FOODMARK е основана преди три години в нашия малък крайдунавски град и то по време на пандемията от COVID-19, когато всичко затвори.
Тогава Ви срещнахме с Георги Марков, който изпълнява функцията на изпълнителен директор и маркетинг мениджър на компанията, за да ни разкаже за трудностите и предизвикателствата, пред които е изправен този тип бизнес.

Поводът днес да го потърсим отново е, че в социалните мрежи Facebook, Instagram и TikTok, както и в платформата за видеоклипове YouTube се забелязва усиленото им рекламно присъствие.

- Привет, Георги! Разкажи ми, от последната ни среща случи ли се нещо ново при Вас?
- Разбира се! Ние всеки ден можем да се похвалим с нещо ново 😁 Ето например, от понеделник, спряхме да събираме 2,00 лв. за доставка на нашите клиенти и тя реално става безплатна! Да, правилно чу (прочете), доставката на територията на град Силистра е вече безплатна!

За всички останали населени места в общината, до които доставяме, остава платена, както и за поръчки от магазини (Central Market и био магазин "Киви", дори и клиентите да се намират на територията на града).

Другата новост е, че ако Ви се похапва нещо вкусно в неделните дни - ние ще го доставим. Работното ни време в този ден е от 11:00 до 20:30 часа.

- Това е супер! Всички вдигат цените, а Вие се отказвате от един сигурен приход. Какво наложи тази промяна в начина Ви на работа?
- Основно спомогна това, че благодарение Севян Терзи един от нашите програмисти успяхме да оптимизираме процесите, зад самата платформа, което ни помогна да намалим оперативните си разходи. В началото да предлагаме безплатна доставка за нов и стартиращ бизнес беше немислимо.

Много хора тогава ни казваха: "ама как?! Два лева за доставка?! - ще фалирате още първия месец!", "няма кой да ви даде два лева" и др. За мое щастие успяхме да изградим качествена премиум услуга, която определен тип клиенти да оценят. И въпреки, че заведението, от което искат да поръчат предлага собствена безплатна доставка, те да изберат нас и да заплатят тези прословути 2 лева за услугата.

Няма да излъжа, ако кажа, че с премахването на доставката се надявам да привлечем и нови клиенти, които досега не са имали финансовата възможност да използват нашата услуга.


img


- Прави ми впечатление, че използвате възможностите на дигиталната реклама, за да достигне посланието Ви до Вашите клиенти. Разкажи ми!
- Да, ние винаги сме били в дигиталния свят, все пак нашата платформа е в интернет. Досега сме опитвали различни рекламни стратегии, като започнем от интернет, минем през класическа външната и вътрешна реклама и стигнем до разпространението на листовки.

Разликата между всяка друга реклама и дигиталната е в това, че в дигиталната има проследяемост на интерекциите с всеки един клиент. На първо място знаем до колко души е достигнала самата реклама, като спрямо бюджета, който сме заложили, можем с точност да изчислим какво ни струва това на нас. На второ място, можем да анализираме колко души са се "спрели" и отделили от времето си, за да чуят какво искаме да им кажем с тази реклама, колко от тях са кликнали, а след това и направили поръчка. Разбира се, платформите, които използваме, за да рекламираме не ни дават информация за реалните лица, които извършват тези действия. Ние ги виждаме само като брой, пол, възраст и извършени интеракции.

Смятам, че в 2023 година е много важно един бизнес да познава "перфектния си клиент", за да задоволи неговите нужди и предпочитания.

- Рекламата, която излиза в YouTube е доста интересна, как избрахте формата и какво е Вашето послание?
- Задачата беше поставена за изпълнение на известният ПР специалист и водещ - Николай Николов, който е професионалист с над 20 годишен опит, водещ на редица новинарски емисии и предавания в различни телевизии и радиа. Негова е и главната роля в самата реклама, а музиката е част от песен на Йордан Марков, за който всички знаем, че е мой брат.

Избрахме в първите 5 секунди да кажем най-важното и то е, че когато ежедневието ни е забързано, когато сме гладни или очакваме гости - FOODMARK е винаги на наше разположение, 7 дни в седмицата.

В следващите минути запознаваме зрителите, че могат да поръчат бързо и лесно любимата си храна от най-добрите заведения в Силистра, като им показваме нагледно как това се случва с няколко клика, а накрая аз в ролята на куриер доставям поръчката 😁 Оригинално, нали? 😎

- Към днешна дата до колко души достигна тази реклама и колко точно Ви струва това?

За около десетина дни целия рекламен клип е показан около 100 000 пъти и е достигнал до над 9000 уникални потребители на територията на град Силистра, което означава, че средно 1 човек е видял рекламата 10 пъти.

Малко е досадно, но благодарение на възможностите на YouTube, първите 5 секунди от рекламата не могат да бъдат пропуснати, а ние в тях казваме най-важното за нас. Всичко това ни струва около 45 лева. Кажете ми Вие къде другаде ще достигнете до толкова хора за този бюджет?

За справка наема на един статичен билборд за месец варира от 200 до 400 лева (в зависимост от локацията и броя наети съоръжения). Спирайки се на този тип реклама, ние не знаем нищо за хората, които ще я видят. Затова смятам, че рекламата в интернет е по-подходяща за нашия тип бизнес.

- Нова година - нов късмет! Какво предстои?
- Предстоят ни само хубави неща. Едно от тях е, че се подготвяме за експанзия (разширяване) в други градове на страната. Всъщност, ние се подготвяме от самото начало, но липсата на достатъчно опит и финансиране ни спираше да направим тази крачка.

Изградихме цялостен работещ бизнес модел, като в момента сме на етап в търсене на инвеститори и инвестиционни фондове, които да ни помогнат да реализираме тази мечта - FOODMARK да е първата българска платформа оперираща на този пазар.


img


- От къде възнамерявате да започнете?
- Моделът на FOODMARK вече се наложи като успешен и предизвика интереса на няколко инвеститора в района.

Работим по финализиране на детайлите около "франчайз модела" и предстои да го анонсираме. Планираме да го популяризираме първо в нашият район, а след това и в цяла България. Вярваме, че много населени места в страната имат нужда от подобно решение.

Ако тази възможност за бизнес представлява интерес за някой от Вашите читатели, нека да се свърже с нас на e-mail: office@foodmark.bg или тел.: 0892 60 70 80.


- Нещо за финал на нашия разговор?
- Да, искаме да Ви предоставим код, с който читателите на Вашия сайт могат да се възползват от малка отстъпка до 28 февруари. Каква ще е тя нека бъде изненада. Задължително е обаче кодът да бъде въведен при финализиране на поръчката, за да бъде начислена отстъпката. От нея може да се възползва всеки, който има регистриран акаунт в платформата и поръчва от него, т.е. не може да се възползвате от отстъпката, ако поръчвате по телефона.

Използвай код: KVORUM

НАПРАВЕТЕ ПОРЪЧКА СЕГА!


Facebook коментари