Неделя, 16 Юни 2024 г.

Рекордно поскъпване на яйца, сирене и месото

Инфлацията за цялата 2022 г. е 16,9%, обявиха от НСИ

Кашкавалът надмина 25 лв. за килограм, маслото е над 7,60 лв. за 250 грама

Яйцата поскъпнаха с 65%


Хранителните стоки поскъпнаха с 25,6% през миналата година, обявиха от Националния статистически институт. А инфлацията за цялата 2022 г. е 16,9%. При храните най-голямо е покачването на цените на млякото, млечните продукти и яйцата - с над 40% за година. Такова голямо поскъпване на тези храни не е имало през последните 25 години, от хиперинфлацията по време на Жан Виденовата зима през 1997 г. насам. Рекордно за последните 25 години е и поскъпването на месото и месните продукти - с 27,5%.

Цената на прясното мляко е нараснала с близо 40 на сто за година и в магазините го продават средно по 3,29 лв. за литър. Това е довело до поскъпване и на млечните продукти. Цената на киселото мляко с масленост 2% е нараснала с 33,6% средно до 1,45 лв. за кофичка от 400 грама. Съществено е и поскъпването на кравето сирене - с 43,5% до 17,30 лв. за кг.

Най-голямо е покачването на цените на яйцата - с 65% до 5,12 лв. за 10 броя. Основната причина за повишението на цените на яйцата е ограниченият внос. През последните години яйцата не поскъпваха, защото имаше значителен внос на по-евтини яйца. Но сега изнасят голяма част от полските яйца за Украйна, заради птичи грип дефицит на яйца има и в други страни. Затова и българските яйца поскъпват.

Кашкавалът за година е поскъпнал с 43,1% и средната му цена в магазините вече надминава 25 лв. за кг. Подобни са и цените на овчето сирене. За година изварата е поскъпнала с 50 на сто и в магазините я продават средно по 7,80 лв. за кг. Цените на кравето масло са нараснали с 33,9% и средно вече надминават 7,60 лв. за пакетче от 250 гр.

За година зеленчуците са поскъпнали с 21,5%, а плодовете с 9,6 на сто, показват данните на НСИ. Повишението на цените на захарта, сладката, меда и шоколадовите изделия е с 27,7%.

Инфлацията за 12 поредни месеца в края на декември е точно колкото беше и в края на ноември - 16,9%. Годишната инфлация вече е по-ниска спрямо рекордните 18,7% в края на септември, но все още е изключително висока.

Високата инфлация реално изяжда парите на хората и фирмите в банките. При близките до нула лихви по депозитите на всеки 1000 лв. в банка хората реално са загубили 169 лв. за година. Високата инфлация намалява и покупателната способност на текущите доходи на хората. Това води до свиване на потреблението. Според официалните данни на НСИ през последните месеци намаляват оборотите при продажба на храни. Явно хората ограничават покупките на скъпите хранителни стоки. Това вече дава резултат и през декември цените на някои храни леко са се понижили.

Покачването на инфлацията започна още в края на 2021 година, много преди войната в Украйна, когато започна поскъпването на електроенергията за бизнеса. Тогава бившето правителство на Кирил Петков се забави с отпускането на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока и фирмите започнаха да вдигат цените. Това доведе до лавинообразно поскъпване и на стоки и услуги, чиито цени не се влияят пряко от стойността на тока и горивата. От началото на 2023 г. токът за бизнеса реално е по-евтин, защото фирмите получават компенсации за цените на електроенергията над 200 лв. за мегаватчас, при положение че през 2022 г. получаваха компенсации за цените над 250 лв. за мегаватчас. Дали това ще доведе до поевтиняване на някои стоки и услуги тепърва предстои да видим.

Данни за декември
Цените на краставиците нараснаха с 26,6% за месец

През декември горивата поевтиняха.

През декември от храните най-голямо е поскъпването на краставиците - с 26,6%, показват данните на НСИ. Много са нараснали и цените на яйцата - с 11,8% само за месец. От нехранителните стоки през декември най-голямо е покачването на цените на международни полети - с 46,9%, пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната - с 18,3%, централно газоснабдяване - с 14,9%, и хотели във ваканционни центрове и курорти - с 10,8%.

Но през декември редица основни храни са поевтинели, като например чушките (-4%), листните зеленчуци (-3,2%), зрелият боб (-2,1%) и олиото (-1,6%). През декември свалиха и цените на автомобилния бензин А95Н със 7%, както и на дизеловото гориво - с 6%.

Facebook коментари