Неделя, 26 Май 2024 г.

В търсене на щастието напук на петък 13-ти

"Според мен много малко хора си правят истинска равносметка и преценка на живота, на това какво са постигнали, какво искат да постигнат. Повече сякаш се забиват в едни елементарни, ежедневни проблеми и битовизми, които така ги увличат, че няма перспектива на мисленето. Много хора нямат цели за бъдещето, съответно няма и мотивация. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра психотерапевтът Даниела Стоянова.

"Ние функционираме в три сфери – работа, семейство, приятелски кръг и когато има проблеми в една от тези сфери, няма как да не се отрази и на другите две, особено ако човек не е на ясно със себе си. Не е във психоемоционален баланс, че да поставя граници, защото границите са нещо важно. Много малко хора умеят да поставят граници", сподели Стоянова. По думите на специалиста все повече хора ходят на психотерапии, с идеята да наградят себе си и да направят истинска промяна.

"Има и такива, които очакват с една магическа пръчица, като че ли нещата от утре да придобият нов облик. Хората трябва да знаят, че няма такъв механизъм. За да постигнеш нещо, трябва да положиш усилия. И е нужно време. Няма как дори осъзнавайки ментално проблемите, няма как от утре ти да бъдеш нов човек. Това изисква работа на практика, изисква много промени на няколко нива, за да постигнем наистина нещо различно", подчерта Стоянова.

"За да сме успешни въобще като цяло, трябва да сме в един психоемоционален комфорт. Иначе няма как ние да имаме успехи някъде. Защото енергията може да отиде само в едната посока и човек да каже, ама аз се грижа за семейството и съм отдаден там, т.е не мога да правя кариера, което е абсурдно. Няма как. Щом има хора, които имат и семейство, деца и успешна кариера, значи това е възможно. Въпросът е до колко човекът има ресурси. До колко човекът има осъзнатост. До колко той си вярва, до колко той се грижи за себе си. До колко неговото вътрешно отношение към него самия е позитивно и адекватно. Има много спънки, наистина човек да е щастлив и успешен", допълни Стоянова.

"Когато имаме много комплекси или страхове, няма как ние да имаме успешна и балансирана връзка, защото ние самите не сме в баланс. Успешната връзка предполага баланс със себе си. Тогава ние ще имаме толеранса към другите, тогава ние ще умеем, да слушаме, а не само да чуваме, тогава ние няма да правим вкопчване в партньора. Защото тук прозира страха от самота. "Няколко са факторите, за да имаме успешно партньорство. Любовта трябва да е удовлетворяваща. Любовта изключва ревност, изключва вкопчване, контрол, налагане на правила", каза Стоянова.

"Всички имаме лоши моменти в миналото. Няма човек на когото да му са се случвали само хубави моменти. Ние се учим от лошите случвания. Те са ни опита. Хубаво е човек да бъде благодарен, по принцип, но и като цяло, дори и за лошите случвания. И наистина, ние да видим какви са уроците, какво трябва да променим. На какво трябва да се научим. Така, че лошите се случват, но те са урок. Има хора, които си учат уроците и надграждат, има хора, които правят няколко пъти една и съща грешка. Но грешките по принцип се правят, докато разберем, че това е грешка или докато си научим урока. И така е правилно да бъде", каза психотерапевтът.

"От моята вече над двадесет годишна практика, за моя радост, мога да каже, че има доста хора, които са били на дъното, не са виждали никаква светлина в тунела и след това са намерили пътя към успеха, щастието, удовлетвореността от живота. Аз обичам да наблюдавам моите хора в годините, т.е с много хора от тях оставаме в приятелски отношения. Имам възможността да наблюдавам живота им, което за мен е доста важно и амбициращо, и мобилизиращо, за да продължа да работя. Защото това е нещото, което помага на хората, наистина да намерят своя истински път. Защото, това е нещо, което помага на хората, наистина да намерят своя истински път. Радвам се, че много от хората, с които аз съм работила наистина са вече в баланс и са щастливи и успешни", сподели Стоянова.

По думите на специалиста има енергийни нива. Не ги определя като карма. "Енергията, която ние пращаме във Вселената, съответно ни се връща по подобен начин, затова е хубаво човек да спре да съди. Да спре да търси виновници. Да се научи истински да прощава на себе си и на другите хора. Да се опитва поне да прави добро. Много хора казват: "Е, да аз правя добро на хората, но те не ми отвръщат със същото. Никой не е казал, че доброто трябва да се върне от същата страна. Доброто се връща по друг начин и през друго време, но тогава човек наистина е спокоен и удовлетворен. Ти спиш спокойно, защото това, което считаш за правилно или добро, така подреждаш твоя живот в ежедневието. Няма как да не ти се върне, позитивната енергия, която ти даваш, дори и след време. Това се възнаграждава. В енергиите вярвам", допълни Стоянова.

Относно щастието, Стоянова каза, че щастието е относителна величина.
"Всеки по-различен начин разбира щастието и няма точно определение на щастие. Според мен има няколко посоки, за да бъде човек щастлив. Щастието означава да бъдеш доволен от себе си, т.е когато аз си вярвам, когато се обичам и се грижа за себе си и за своето физическо и психическо здраве, когато се ценя, тогава аз мога да правя стъпки и мога да изляза от зоната си на комфорт. Мога да рискувам и съответно да гоня целите си и да успявам, това се връща, като себеуважение и вътрешен комфорт. Другото нещо. Да бъда благодарен. Въпреки всичко, въпреки негативните случвания, които са в живота на всеки един от нас, аз трябва да бъда благодарен. Това е другото нещо, което дава чувството за щастие. И другото нещо, което също мисля, че не е маловажно. Това е да можем да прощаваме и на себе си и на другите, защото няма човек, който е безгрешен. Затова и да съдим другите, или да ги упрекваме за нещо не е добре. Има няколко неща, които аз наистина считам за важни. Чисто човешки. И колкото повече хора, наистина ги разберат, и се опитам да ги приложат на практика, в частност към собствения си живот, толкова по-добре. Първото нещо! Заемете се със себе си! Какво вие искате да постигнете и какво за вас е правилно и би ви донесло комфорт или чувство за щастие. Второто нещо! Не бъдете съдници. Ние нямаме право да се съдим един друг. Каквото и да правят другите, те имат своите лични основания за това и ние не винаги като странични наблюдатели можем да направим правилна преценка, защо този човек постъпва по този начин. И другото нещо. Опитайте се да правите добро. Доброто винаги се връща! Човек трябва да действа със сърцето си. Така и ти си удовлетворен, т.е чувстваш се добре, и не пречиш на другите. Съответно по този начин ние профилактираме собственото си здраве. И психическо, и физическо. Защото това са стъпките към едни душевен комфорт", каза в заключение, доказалия се в годините специалист.

Facebook коментари