Понеделник, 27 Март 2023 г.

Съюза на работодателите поиска скок на заплатите на учителите с 30%

През 2023 г. трябва да има увеличение на заплатите на работещите в системата на средното образование с 30% – както за учители, така за работещите в Министерството на образованието и науката, и в Регионалните управления на образованието. За това настояват от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

"Причините са две. Едната е, че сме в началото на новата календарна година. Миналогодишната инфлацията изяде увеличението, направено през 2022 г. Това създава притеснения за хората до каква степен ще се задържат в образованието", каза председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов. Увеличението миналата година е било на два пъти - 12,3 и 5%, средно 17%, припомни той.

"Това желание звучи сюрреалистично, но пък управляващите в страната ни трябва да се сетят, че това, с което се занимават през последната година, не занимава значимо нито един от нас. Животът ни върви в темпове и трябва да гледаме основните битови казуси. Нашите колеги в Унгария се надяват на сериозно увеличение, за да достигнат до около 2000 евро", коментира Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му управляващите трябва сериозно да спрат с това, с което се занимават през последните седмици и да обърнат внимание на важните неща.

"Не стои добре и това искане в момента от Съюза на работодателите. В момента има проблем с намирането на специалисти в много области - математика, информатика, български език и литература, към тях през тази година ще се добавят и природните дисциплини. Основната причина е ниското възнаграждение на учителите в системата", посочи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В момента има сериозен недостиг на учители по информатика, съобщи той.

"За 9-и път пускам обява за работно място по информатика. Идват хора над пенсионна възраст, те не гарантират качественото преподаване. Един млад специалист разчита основно на своето трудово възнаграждение, за да бъде мотивиран", допълни директорът на 119-о училище.

Около 10% от младите специалисти след края на втората година намират друго работно място, заяви Стаматов.

"Това подсказва, че стабилността трябва да бъде гарантирана от запазване на тренда от 125% средна работна заплата", обобщи Стаматов.

Facebook коментари