Сряда, 29 Май 2024 г.

В Силистра ще се проведе ученически конкурс, посветен на 150 години от гибелта на Апостола

Областният управител на Силистра и местното Регионално управление на образованието обявяват ученически конкурс, посветен на 150 години от гибелта на Васил Левски. Той е озаглавен " … и ние сме във времето …", съобщават от пресцентъра на администрацията.

В конкурса могат да участват всички ученици от 1 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи с три различни творчески задачи. Ще бъдат присъдени първо, второ и трето място във всяка група.

Задачата за учениците от 1 до 4 клас е да пресъздадат образа на Апостола по свой начин със средствата на приложното изкуство - картина, колаж, мозайка, апликация, пъзел, пано или др.

Учениците от втората възрастова група, от 5 до 12 клас, трябва да запиша видеоклип с изразително прочетен текст, посветен на Васил Левски.

Задачата за учениците от 8 до 12 клас е есе, в което да представят свои размисли за личността на Апостола на свободата и свое виждане за значението на неговите идеи. Те трябва да подготвят и видеоклип, в който да представят своето есе.

Крайният срок за предаване на творбите е 20 февруари. Награждаването на отличените участници ще се състои на 2 март в залата на Областна администрация, където ще бъде подредена изложба с творбите на участниците от първа възрастова група.

Видеа на участниците от втора и трета възрастова група ще бъдат публикувани в институционалните сайтове на Областния управител и на РУО.

В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той преминава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево.

В "Силистренски алманах" на Никола Маринополски е отбелязано, че Левски пребивава 4 дни в Силистра и дори е нает за учител и църковен певец. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча напомня за това събитие.

Facebook коментари