Понеделник, 27 Март 2023 г.

Неизбежна ли е грипната ваканция в силистренските училища

Грипът настъпва в училищата. Всеки ден броят на болните ученици и учители расте и това ще наложи грипна ваканция, отчитат директори на школа в различни части на страната. Плавно се покачва процентът на отсъстващите. При 30% се обявяват неучебни дни или извънредна грипна ваканция.

Това е практиката отпреди COVID пандемията и се очаква сега да се заложи за нея, се разбра от думите на служебния просветен министър проф. Сашо Пенов.

Той обаче не уточни дали министерството ще избере да има онлайн обучение по време на грипна ваканция, или не. Позицията на МОН е, че трябва да има максимално дълго време присъствено обучение и че засега епидемичната обстановка не налага неучебни дни. Затова се чакат инструкциите на РЗИ, които следят ситуацията по места.

Грипна епидемия се обявява при 250-280 болни на 10 000 души. Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в страната в първата седмица на 2023 г. (2-8 януари) е 124,44 души на 10 000, при 53,32 за предходните 7 дни, сочат данните на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

В момента най-много болни има в областите Габрово (326), Ямбол (267), Шумен (253), Силистра (226), Ловеч и Пазарджик (222), Варна (195), Бургас (194), Враца (181), а в София заболяемостта е 55,8.

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, посочи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

"Ако една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието", уточни тя.

Грипна ваканция ще се обявява по места по решение на РЗИ.

Facebook коментари