Вторник, 28 Май 2024 г.

Кольо Гугов - градинар №1 на Силистра

Дългогодишният служител в община Силистра Кольо Гугов, също и самодеец (последно се изяви като участник в коледарския фестивал през м. декември м.г.) спокойно може да бъде определен и за най-добрия любител градинар в общността. Независимо че живее в града, при това в силно урбанизирана част, от няколко години той доказва на себе си и на обществото, че не е забравил наученото в родното си село Алеково. Пример за неговата дейност е малко оформено като градина пространство пред балкона на жилищния блок, в който живее на бул. "Македония".

Възпитаникът на русенски техникума - специалност "Дървообработване и вътрешна архитектура" е заслужил прозвището си "малкия архитект", дадено му от негови приятели, за което наскоро писа сайтът "Наборе" с материал на Йорданка Жекова. Любопитни подробности, свързани с Гугов: неговата съпруга е аптекарка, дъщеря му Живка е преподавател по английски език, а синът му Димитър е музикант (гъдулар), живеещ във Франция, и концертиращ по целия свят. Заедно с група "Варварските цигулки", част от която е и самият той, бе последното му концертно гостуване в Силистра през 2019 г.

От материала на Жекова разбираме още, че "Преди 3 години, като се пенсионирал, Кольо решил да направи градинка в междублоковото пространство. Много боклуци изхвърлил, направил ограда и вложил средства. Засадил е много цветя: над 1 000 са само луковиците – зюмбюли, нарциси, лалета. Отделно: рози, хризантеми и всякакви летни цветя…Казва, че това е офисът му (бел.-градинката), където всеки ден си пие кафето. Водата в Силистра е много скъпа, но Кольо полива цветята си. Участник е и в съревнование на община Силистра, получавайки титлата "Най-добър градинар", както и парична награда, която обяви, че дарява на пострадалите в наводненията в Карловско.

През м. септември г-н Гугов се изяви и в друга сфера: той бе моторът на организаторите на турнир за ветерани по тенис на корт със специален гост тенис легендата и олимпийска медалистка Мануела Малеева. Нея силистренецът посреща с пита, стъкмен в национална носия. В лицето на Гугов един друг силистренец – учителят и продавач на вестници Румен Манолов, в продължение на години поддържаше градинка на друго място в град Силистра – в междублоковото пространство между ул. "Генерал Колев" и "Сан Стефано". По неясни причини преди повече от десетилетка тя бе унищожена по разпореждане от общината.

Светлият му пример има своята история и от различни групи от граждани в Силистра и Айдемир. По своя инициатива на публичен терен за своя сметка като доброволци те се грижат за екстериора в градското пространство, за да бъде то по-близо до природата. Легенди се разказват и за някой си бай Ахмед, който всяко лято по своя инициатива подрязва зеленините в саксиите в центъра на град Силистра. Преди 2-3 години дългогодишният общественик Георги Вълев със свои партньори монтира пейка и маса от дърво в центъра на града пред блока, в който живее. По инициатива на юристка и нейни сподвижници специалисти в ландшафта, бе оформен алпинеум в съседство. Отделен момент са над 20 табла с историческо съдържание по стобори и стени на жилищни блокове, както ипна къщи, създадени от художници по поръка на частни инициатори.

"Лудите, лудите – те да са живи..." е цитат от XV-а глава в първия български роман "Под игото". Както е известно, лудостта в контекста на творбата на Иван Вазов означава безрезервно посвещаване на идея, прегърната силно, за да бъде осъществена. Независимо че тя може да бъде аплодирана или обругана от властта, както и от самата общественост.

Текст и снимка: ВЕРСИНАЖ

Facebook коментари