Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Силистренски ученик: Нужен по-строг и редовен контрол за съдържанието на тежки метали в Дунав

Дванайсетокласник от Силистра откри елемента кадмий, докато проучва водите на река Дунав в състезание по природни науки и екология. След изследвания обаче става ясно, че завишената концентрация на кадмий не е опасна за околната среда, съобщи БНТ.

Мурад Халвани е роден в Ливан, но избира да живее и учи в Силистра. Като запален еколог, прави изследвания на качеството на водата и седимента на река Дунав. За взимането на пробите и техния анализ му помагат експерти от института към БАН и екоинспекцията в Русе. Резултатите обаче установяват наличие на кадмий.

"Получих разрешение от РИОСВ-Русе да участвам в едно от техните пробонабирания. С катер на гранична полиция влязохме в река Дунав и взехме водни проби за анализ от три пункта от силистренския район. Резултатите показаха завишение по отношение на всички метали. Най-вече има завишена концентрация на кадмий", каза Мурад Халвани.

"В района на Силистра няма източник, който да замърсява с кадмий, но като цяло в Европейския съюз, както и в България, причината замърсяване с кадмий са торовете, които се използват в ЕС", каза Йорданка Маринова, учител по химия и екология.

За да се знае реалната картина на съдържание на тежки метали в Дунав, е нужен по-строг и редовен контрол от страна на екоинспекторите, казва Мурад.

"Те извършват ежемесечен мониторинг на водите на река Дунав и бих препоръчал да се извършва такъв мониторинг и на седимента, тъй като той също ще представи една адекватна оценка на замърсяването на реката и ще могат да се вземат по-бързи и адекватни мерки", каза Мурад Халвани.

Кадмият се използва в някои батерии за зареждане. Затова специалистите напомнят те да не се изхвърлят безразборно, а да се рециклират. Според медици завишеното количество кадмий е опасно както за природата, така и за здравето на хората.

"Той може да засегне много органи в човешкия организъм като започнем с отделителна система, костно мускулна система, храносмилателна система, черен дроб, нервна система. Навсякъде прави големи поражения, естествено със съответната симптоматика. В световен мащаб за година се разпилява кадмий като фира, загуба от производството или отпадъци, съдържащи кадмий между 4000 и 13 000 тона. Предвид че го използваме повече от 120 години може би е уместно да се направи задълбочен анализ за околната среда и най-вече за почвите", коментира д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе.

С проучването си Мурад печели златен медал на Националното еко състезание. А мечтата му е да работи в България като хирург.

Видео: Любомир Добрев

Facebook коментари