Четвъртък, 29 Февруари 2024 г.

Кайнарджа e най-източната точка на маршрута "Местата на мира"

Кайнарджа като най-източната точка на маршрута "Места на мира". Най-западната е Еворамонте / Португалия/, където е възникнала идеята и е основана европейската мрежа.

Проект за местата на мира като културен маршрут към Съвета на Европа. В проекта са включени 14 селища от 10 държави, членуващи в европейската мрежа "Места на мира". Мрежата обединява селища в Европа, в които са подписани мирни договори.

Кайнарджанската община на Силистренска област бе официално приета за член на европейската мрежа "Места на мира" през 2015 година, тъй като край Кайнарджа на 21 юли 1774 г. е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768 – 1774 година.

В началото на 2018 година в Кайнарджа пристига председателят на "Места на мира" Едуардо Бассо и експертът от Европейския институт за културни маршрути Филип Дени Фе, който инспектира проекта. Те посещават изградения в историческия парк на селото туристически посетителски център и известната Кючуккайнарджанска чешма, построена с дарения като паметник за подписания мирен договор.

Facebook коментари