Неделя, 26 Май 2024 г.

"Галъп": 44% от българите очакват по-лоша 2023 година

44% от българите очакват 2023 година да е по-лоша. 20% са позитивно настроени, а 27% смятат, че следващата година ще е същата като тази.

В сравнение със средното за света българите запазват традиционния си за последните години песимизъм. Това са някои от изводите в изследването на "Галъп интернешънъл" за обществените очаквания по света в навечерието на 2023 година, което включва и България.

Изследователите отбелязват, че продължаващата политическа нестабилност и несигурност в последните години е довела до най-високите нива на негативизъм в последните десетилетия. И през тази година негативизмът остава висок, но поне не продължава своя ръст, посочват от "Галъп".

Надеждите за икономически просперитет сред българите също не са особено високи – 9% очакват по-добра година за икономиката, 60% очакват трудности, а 23% очакват същата година. Резултатите са по-песимистични от средните за света и трайно негативни в последните години на нестабилност у нас, пандемия по света и започналата война, но негативизмът и тук не е продължил своя ръст.

Щастието у нас се запазва на почти същите нива като миналата година и сякаш следва своя собствена, различна логика. Тази година 43% у нас казват, че са щастливи, а 11%, че са нещастни. 42% споделят, че са някъде в средата – между щастието и нещастие. Минимален дял не могат да преценят. Щастието у нас е осезаемо по-ниско от това по света, но страната ни тази година поне не попада в топ нещастните страни по света.

Facebook коментари