Вторник, 28 Май 2024 г.

30-годишен запасняк, родом от Силистренско, наредил разстрела през 1943 г. на шестте ястребинчета и техните родители

Наскоро дългогодишният журналист от в. "24 часа" (преди това от "Работническо дело" и "Дума") издаде втората си книга, наречена "Сплав човешка", в която на документална основа са разгледани теми с истински истории, отнасящи се до събития, простиращи се във времето до 80-100 години назад, съобщава ВЕРСИНАЖ.

Най-често те са повлияни от исторически тежнения, отразили се върху съдбата на стотици и хиляди българи. Поне една от "историите" има и добруджанска връзка, при това свързана с разстрел на хора, извършен на 20 декември 1943 г. в Търговищкия край, като предлогът е укриване и подпомагане на партизани.

Става дума за взет в запас 30-годишен учител, включително със специалност да преподава "Вероучение", назначен за командир на картечна рота, който в това си качество издава заповедта за разстрела на 18 жители на село Ястребино (6 деца и родителите им). След 1944 г. командвалият разстрела фелдфебел-школник Никола Маринов се разминава с 15 години затвор, докато ротният командир е осъден на смърт от Народния съд през 1945 г.

Facebook коментари