Петък, 12 Април 2024 г.

В хан, на половината път от Тутракан към Русе, е създадена рецептата на зелевата чорба със свинско

С края на Рождественския пост започва изпитанието на кулинарите - кой, какви и колко вкусни гозби ще приготви със свинско месо.
Фестивал на греяната ракия и зелевата чорба в село Бабово.

Само на трийсетина километра от Русе, в село Бабово, хората не само че са запазили готварска рецепта за зелева чорба, но и отскоро превърнаха традицията си във фестивал като добавиха и греяната ракия. За ракията също има специфика, но най-важна е тази зелева чорба, която не е съвсем само зелева, а с прясно свинско месо.

"Това е месото за зелевата чорба. То се запържва тук в казана, до него ври зелевата чорба с лука. Изчаква се месото да стане готово и да имаме едно много хубаво зимно ястие", каза за БНР Пепа Стоянова, председател на читалище "Никола Вапцаров 1927" в Бабово.

"Слагаме малко мазнина в началото, защото за чорбата е важно да има собствена мазнина. Месото пуска собствен сос и мазнинка".

За "Хоризонт" Стоянова допълни:

"Легендата разказва, че от Тутракан към Русе, точно на половината път е имало хан. Съдържателката е била възрастна жена, добра готвачка, мила, добра, гостоприемна. Там са отсядали керванджиите, които са превозвали различни стоки от Добруджа към Русе". На бабата ханджийка е кръстено и селото.

Рецептата е ясна - прясно свинско, задушено в малко мазнина, за да омекне, червен пипер и после в горещата зелева чорба. Ароматът е приказен, но най-добре е да си направите план и през февруари да отскочите до Бабово, русенско, за да опитате съчетанието ѝ с греяна ракия. В Бабово имат достатъчно.

Снимка: Ася Пенчева

Facebook коментари