Събота, 25 Май 2024 г.

Поскъпването на храните се е забавило преди празниците

През последната пълна работна седмица на годината (19-23 декември) храните на едро по стоковите тържища са поскъпнали за тринадесета поредна седмица, след като преди това поевтиняваха десет поредни седмици, но повишаването на цените се забавя, за разлика от предходната седмица, когато беше регистриране ускоряване на поскъпването. Това показват данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Справка в седмичните бюлетини на стоковия регулатор от 2017 година досега показва, че рекордът за най-дълъг период на седмично поскъпване за последните пет години е подобрен отново.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поскъпнали, 11 са поевтинели и 3 са без промяна в цената. От млечните и месните храни и варивата най-много са нараснали цените на ориза, а най-много е поевтиняла захарта; при плодовете всички са поевтинели, с изключение на ябълките; при зеленчуците всички цени са нараснали, с изключение на морковите, като най-много е поскъпнал червеният пипер от внос.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 23 декември е 2.302 пункта спрямо 2.294 пункта към 16 декември или седмично нарастване с 0.35 на сто, спрямо ръст от 0.66 на сто в предишната седмица (12-16 декември), а от началото на настоящия месец за четири седмици повишението е с 1.99 на сто.

За съпоставка, предишното най-продължително постоянно нарастване на цените на едро - десет поредни седмици, беше отчетено през септември-ноември 2017 година, когато за пръв път ДКСБ регистрира толкова поредни седмици на непрекъснато повишаване на цените на едро на храните по стоковите тържища.

В същото време, обаче, разликите на цените на храните на едро по области спадат. Най-голяма е разликата при кравето сирене (7.30 лева) и при кашкавала "Витоша" (5.50 лева).

Годишната равносметка


показва, че през последните два месеца - октомври и ноември, храните на едро са поскъпвали съответно с 2.54 на сто и с 3.37 на сто. От началото на годината през девет от месеците храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

Общо от началото на годината до 23 декември цените на храните на едро са се повишили с 29.40 на сто.

Facebook коментари