Неделя, 25 Февруари 2024 г.

Рождествено послание на Доростолския митрополит Яков

Обични в Господа чеда на Епархийската ни Църква,

"… Бог на мира и Отец на милостта…", Божият Син Иисус Христос дойде сред нас и стана един от нас. Радостен и Благословен ден, защото празнуваме това велико чудо в историята на човешкия род.

Точно както сега в света има неразбирателства, противоборства между човеците, войни, омраза, страдание, мъка и болести, така беше и във времената, когато Бог изпрати своя Син сред нас – конфликти, робство, насилие, смърт.

И тогава Бог избра далеч от човешките очи, далеч от суетата на този свят, в една пещера, от Дева да се роди Неговият Син. Тази пещера, стоплена от любов, дълбоко осветена от истинния мир, стана сърцето на вселената. В тази пещера се роди Животът за целия човешки род. Там се роди Този, Който дойде за всеки човек поотделно и за всички хора заедно. Той се роди да донесе мир, да покаже кой е Бог и кой е и трябва да бъде човекът. Иисус Христос се роди, за да ни покаже и да ни докаже, че Бог е Любов, че нищо не може да Го спре да ни обича. Той се роди, за да ни просвети, че човек може да има мир и радост само когато е изпълнен с любов, с любов към Бог и към ближния. Озарената от радост и мир пещера проповядва, че Любовта е смисълът на живота ни.

Въпросът е само дали нашето сърце, нашата душа се превърнаха във Витлеемска пещера? Какво показва фактът, че днес човешкият род усъвършенства инструментите на смъртта ден след ден?

Не може да има мир в душите ни, ако няма Духа на Божия Син в сърцата. Там, където е Господ, където е Витлеемската пещера, там няма страх. Демоничните сили бягат от Витлеемската пещера, бягат и от всяко сърце, което се е просветило от Витлеемската пещера. Където има Любов, няма страх.

Постоянно говорим за това как имаме любов, но се страхуваме, тревожим се за живота си. И като че ли ни е страх да отворим дверите на сърцата си за Витлеемската светлина и топлина. Витлеемската пещера – там, където непрестанно нежно трепти полъхът на Любовта и вечния Живот, присъства Вечността, присъства живият Бог Иисус Христос.

ХРИСТОС СЕ РОДИ, СЛАВЕТЕ ГО И ГО ВЪЗПЯВАЙТЕ!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

† Доростолски митрополит ЯКОВ

Facebook коментари