Вторник, 28 Май 2024 г.

Повече от два века Силистра има църковен хор

Църковният хор в Силистра бележи своето начало още в 19 век, непосредствено след съграждането и освещаването на Катедралния храм "Св. Св. първоапостоли Петър и Павел", съобщава БНР.

Мнозина вероятно и не подозират за неговото съществуване или пък приемат за даденост песнопенията, които съпровождат литургиите. Ден празничен. В храма малцина са вярващите. Гласът на свещеникът отеква, искрят огънчетата на свещичките, запалени за здраве или за упокой. И сякаш от небесата идват гласовете, които възхваляват Бога. В годините хорът към църквата е бил ту смесен, ту еднороден женски. Възраждането му е през 1989 година. Сред диригентите в последните години са Димитър Боев и Веселин Колев.

"Различното в този хор е и самата литургия, при която има своеобразен разговор - така наречените антифони".

На пръв поглед хористите са обикновени хора. Ако ги срещнете на улицата няма как да разберете, че те са част от това тайнство. Някои са хористи от хора към Ансамбъла за народна музика, други от градския хор "Седянка". Но всички те казват, че църковните песнопения са магия и те карат да се извисиш.

За Стефка, Евгени и Мария песнопенията са допълнения към литургията. Искат хората в храма да стават все повече и повече.

"Повече от 20 години съм тук. Дойдох и ми хареса много. Самите произведения са много духовни - влияят на цялото същество на човека. Тук човек се извисява. Има много произведения на Добри Христов, на Петър Динев - български автори".

"Като дойдох и като ме поканиха се зарадвах. Божията благодат се усеща".

"Ако успееш да го изпееш прочувствено, да стигне до душите на вярващите означава, че е станало качествено. Най-важното е, че сме част от традицията, която искаме да опазим не само за Рождество и Великден. Всяка неделя би трябвало да има хора".

Практиката е била диригентите на градския хор "Седянка" да ръководят и църковния хор. Йорданка Димова, която е класически музикант и е работила с обработен фолклор, променя традицията и поема църковния хор през 2016 година.

"Смирение, успокоение, поглед извън ежедневието - към Бог. Преклонение - това е, което ни води".

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари