Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Митрополит Яков: През отиващата си година се случиха исторически събития за епархията

През отиващата си година се случиха исторически събития за епархията, каза Негово Високопреосвещенство доростолският митрополит Яков по време на традиционната си среща с представителите на медиите в навечерието на Рождество Христово.

Той постави акцент върху приемането на мощите на светите братя Кирил и Методий, началото на традицията за провеждане на света божествена литургия в скалния манастир край Алфатар, изграждането на 15-метров кръст край село Калипетрово, започналата подготовката на православен манастир в село Попина.

Митрополитът сподели, че скоро е пристигнал протодякон от Украйна, който ще служи в Доростолската епархия.

"По този начин помагаме на страдащите и бедстващи наши братя в Украйна, в същото време на нас са ни нужни нови духовници. Разполагаме с 21 свещеници, те трудно обгрижват цялата епархия, служат в по няколко села", каза митрополит Яков и изрази надежда, че скоро във всяко село от епархията ще има свещеник.

Доростолският митрополит отбеляза, че през двете години, в които е начело на епархията, е получавал подкрепата на местната и държавната власт. Той сподели, че е обсъдил с кмета на Силистра изграждането на голям кръст, разположен на високо място. Идеята е кръстът да се вижда от всички точки на града и да закриля жителите му.

Митрополит Яков отправи пожелания към жителите на епархията за здраве и доброта, за мъдрост и благородство в сърцата на хората.

"И нека не забравяме в празничните дни всички наши страдащи братя, да се помолим и за тях и всички заедно да вървим по благодатния и спасителен път на вярата, завърши доростолският митрополит.

Facebook коментари