Вторник, 06 Юни 2023 г.

Бил ли е епископът от Дуросторум баща на новото летоброене?

Проф. дин Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра в своя профил във Фейсбук заявава в навечерието на Рождество Христово и Новата 2023 г.: "В последно време - почти преди всяка Коледа, излиза информация, че по поръка на папа Либерий (на снимкарта) епископът на Дуросторум Дионисий съставя т.нар. пасхални таблици (бел. - за датата на Възкресение Христово), свързани с новото летоброене". Това, според историка и археолог, "около 50% е истина".

Продължението: "Dionysius Exiguus или Дионисий Малкия (Смирения) живее от около 470 г. до около 544 г. и според Касиодор (бел.- римски писател и учен, държавник по времето на управлението на Теодорих Велики, крал на остготите в Италия) е римлянин със скитски произход, владеещ латински и гръцки. Той обаче твърде рано напуска Скития и се установява в Рим като абат. През 525 г. той формулира новото летоброене, използващо като база рождението на Христос, по поръчение на папа Йоан I, а не на папа Либерий, който е папа в периода 352- 366 г., т.е. 2 века по-рано.

В предговора към латинския превод на послания 45 и 46 на свети Кирил Александрийски, адресирани до епископ Сукцес, написан от Дионисий около 519 г., някои автори долавят описание на благочестивия живот на монаси в Скития, придържащи се неотклонно от православието. Дионисий никога не е бил епископ на Дуросторум! Вероятно обаче произхожда от провинция Скития (Добруджа) и негови последователи са изключителните "скитски монаси" - богослови, писатели, дипломати, изискани интелектуалци, които при посещенията си в Рим влизат в контакт с Дионисии".

В заключение докторът на историческите науки, който е автор на множество книги и статии, включително за светци, заявява: "Дуросторум има забележителна раннохристиянска история и няма нужда от подобни "допълнения", пък било то от високата категория, каквато е "абат Дионисий".

Facebook коментари