Неделя, 26 Март 2023 г.

Принтираха в 3D бюста на последният истински римлянин, роден в днешна Силистра

За съжаление, малцина знаят, че в древния римски град Дуросторум, чийто наследник е днешна Силистра, е роден един велик пълководец - Флавий Аеций, наричан последният истински римлянин, три пъти консул в Рим, победител в битката на Каталаунските поля през 451 година срещу Атила - последен и най-могъщ владетел на европейските хуни.

Факт е, че с изключение на изображения в историческия кът на входа на магазина към комплекса "Централ парк" до Дунавската градина, нищо друго в града не напомня за военачалника от последните десетилетия на Западната Римска империя. Преди време художничката Елена Маркарян сътвори портрет в негова чест и при представянето на картината бе заявена инициатива за изграждане на паметник на човека, който четвърт век успешно отбива набезите на хуните.

И ето че специално за тазгодишния коледен бал на Ротари клуб Силистра двама млади силистренци - Даниела и Влади Костови, представиха за благотворителен търг произведен чрез 3D принт бюст на Аеций, който на практика е предназначен за моливник за бюро. Лекият материал, от който е произведен, го прави мобилен и подходящ за ползване от хора на различни възрасти. Младите му автори предложиха на присъстващите и възможност да си закупят от ротаринския благотворителен магазин и други свои творби от рециклирани материали.

Facebook коментари