Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Заповядайте да гледате "Магазинче на дребно"

На 3 юни тази година, четвъртък, Драматично-куклен театър "Сава Доброплодни" очаква гости от Тутракан – самодейния състав при Многопрофилна болница в малкото градче. Те ще представят пред силистренската публика спектакъла "Магазинче на дребно" от Румяна Капинчева, постановка: Ценка Бойчева. Участват Антоанета Владева, Ганчо Андреев, Мария Димитрова, д-р Симеон Данов и Кристиян Калчев. Началният час на представлението е 19.00 в салона на Драматичния театър, цена на билета: 1лв.
Малко трудно можем да вместим счетоводството с поезията, драматургията и театъра, но ето, че това става пред очите ни, в уникалната личност на Румяна Капинчева. Тя е добре позната в града ни не само като зам.кмет на Тутраканската община, но и като творец. Завършила немска езикова гимназия в Добрич и ВФСИ – Свищов, специалност счетоводна отчетност, от 2000-та година Румяна държи счетоводните и театралните книги отворени една до друга. Не знаем какви сметки има в счетоводните й книги, но театралните вече са се напълнили с 20 драми /"Кладенецът", "Продавач на сърца", "Когато нимфите танцуват", "Дуварът", "Запали една звезда", "Шкурка за душата", "Осоговската царица", "Четири фута и един сантиметър в повече" и др./, комедии / "Пайтон към Европа", "Резерват за марсианци", "Ромео и Жулиета" и др./, мюзикли / "Ад", "Харем"/. Прибавяме романът за деца "Коледно пътуване" и трите издадени книги с поезия: "Вечният Тутракан" – историята на града в стихове, "Плетачка на любов" – за Жената и "простите бримчици чувство, без което животът не би имал смисъл" и "Шкурка за душата", за която авторката казва:
"Поне веднъж душата трябва да се изшкури. Веднъж на един живот. Представяте ли си това да стане с тези стихове. Да станем с няколко грама шлака по-малко. Защото Господ не си е свършил работата. Много бабунки е оставил по душата. Понякога са толкова много, та дори не можеш да я откриеш. Обаче е оставил вратичка към душата и към рая. И като шкуриш, шкуриш, вземеш, че стигнеш до нея. И до рая"...
Спектакълът "Магазинче на дребно" пресъздава живота с дребните страсти, разрешителни, подкупи, страданието и човешкото бреме, цената на които е като в магазинче на дребно.
Не би трябвало да отминем и името на Ценка Бойчева, постановчик на спектакъла. Завършила гимназия с преподаване на руски език в гр. Плевен, понастоящем работи в МБАЛ – Тутракан. Поетеса, с многобройни публикации в местния и регионалния печат и в Антологията на поетите, живели и творили в Крайдунавска Добруджа - 1900-2000г. Автор на няколко стихосбирки: "Гласове", "Трепети мои, мои вълнения" и др.
Ето, с тези хора ни предстои среща на 3 юни в салона на Драматичния театър – Силистра. Реализацията на този спектакъл доказва по безспорен начин, че каквито и икономически кризи да се вихрят около нас, все още има географски кътчета и хора, които не позволяват на кризата в духа да вилнее. Няма да говорим за пари – този спектакъл е почти подарен на всички нас, но точно в днешното търгашко време имаме възможност да срещнем хора, които преодоляват дребното сметкаджийство и неплатените сметки с несломимия си дух и творческо съмишлие в изкуството.

Facebook коментари