Понеделник, 22 Юли 2024 г.

19-ти МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ ЕКОФОРУМ "Сребърна 2010"

На 3 юни за 19-ти път Силистра и Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) са домакини на Ученическия екологичен форум "Сребърна", който от 2003 година е със статут на международен.
На 3 и 4 юни над 60 ученици от България и Румъния ще защитават публично своите екологични проекти, съобщи директорът на ЦУТНТ Никола Неделчев. Тази година младите изследователи са работили по 6 теми: "Защитени природни обекти", "Проблеми на чистотата на водите, въздуха и почвите", "Битови и промишлени отпадъци", "Енергийни източници", "Биоразнообразие", "Човекът и неговата жизнена среда". В рамките на форума ще бъде подредена изложба "Земята наш дом", ще бъдат раздадени и награди за победителите в едноименния конкурс за литературна творба и рисунка, в който са се включили над 400 творци. Предвидена е също кръгла маса, посветена на резервата "Сребърна". Всички участници в 19-я Международен ученически екологичен форум ще се включат в акция за почистване на екопътеките край Сребърна.
За шеста поредна година журито на форума, с председател проф. Светослав Герасимов, ще присъди специалната награда на форума – едногодишна стипендия по Националната програма за стимулиране на талантливи деца, която е в размер на една минимална работна заплата месечно.
От миналата седмица до края на ученическия екофорум в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра вървят Дни на отворените врати под наслов "Младите хора и климатичните промени – време за действие".
Никола Неделчев припомни глобалната цел на събитието – да се повиши вниманието към проблемите на природата. Според него ученическият екофорум с времето се е утвърдил не само като състезание на младежката научна и изследователска мисъл. Той се е превърнал във възможност за нови приятелства и начин повече млади европейци да опознаят древна и съвременна Силистра.

Facebook коментари