Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

10 милиона за нови гори в Северноцентралното държавно предприятие

62 милиона лева за залесяване ще бъдат осигурени по оперативната програма "Околна среда", информират от екоминистерството.

Началото на дейностите беше дадено от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова заедно с министъра на земеделието Явор Гечев, зам.-министрите на околната среда Мария Бояджийска и на земеделието Валентин Чамбов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Стоян Тошев и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Галина Симеонова. На срещата министър Карамфилова подписа договори с директорите на три от държавните горски предприятия.

Предвижда се общата площ на новозасъдените гори да е над 1300 хектара, произведените нови фиданки – повече от 2,5 млн., а засадените – над 1 млн.

Средства в размер на 10 млн. лв. e бюджетът за Северноцентралното държавно предприятие – Габрово, където влиза и област Силистра, с които ще се направи ново залесяване на 5353 дка и ще се подпомогне естественото възобновяваване и производството на посадъчен материал.

Facebook коментари