Неделя, 16 Юни 2024 г.

Д-р Васил Славов: Трябва целево финансиране за кръвните центрове

МБАЛ–Силистра отправи апел за кръводаряване преди празниците, защото покрай предстоящите празнични дни, лекарите ще имат нужда от запас.

Липсата на кръв обаче е проблем не само в областната болница, а в цялата страна. Какво трябва да се направи, за да има положителна промяна по тази наболяла тема, попитаха от clinica.bg директорът на болницата в Силистра д-р Васил Славов.

Темата за липсата на кръв в Отделенията по Трансфузионна хематология /ОТХ/ не е проблем само на областната болница в Силистра, а както знаем в цялата страна. Редовно виждаме в медийното пространство кампании за нужда от спешно кръводаряване по повод тежко болни пациенти и непредвидени инциденти. Крайно време е обаче да тръгнем в правилната посока по отношение на национална стратегия за кръвните центрове във всички областни болници, а именно да се осигури целево финансиране от държавата и да се стимулира по необходимия начин специализацията на нови кадри в направление Трансфузионна Хематология. По отношение на самото кръводаряване, също е необходима промяна в начина на финансиране на кръводарителите, в случаите, когато не са близки или роднини на пациента.

Приветстваме предложението на проф. Костадин Ангелов за държавна субсидия от 500 лв. на легло, както и това на доц. Васил Пандов. Смятаме, че тези предложения са крайно необходими и трябва да се гласуват единодушно, тъй като здравето стои над всичко, а без правилно функциониращи областни болници ще изгубим и малкото ни останало здраве.

Facebook коментари