Събота, 02 Декември 2023 г.

Д-р Антоанета Панайотова: Молим всички, които могат и желаят да дарят кръв

Обърнах към директорката на Български червен кръст, г-жа Касабова с призив за помощ, защото някой трябва да ни съдейства. Ние сме малко на работа и няма как да отделим персонал, който да излезе и евентуално да търси контакт с хората. Затова написах този спешен призив за кръводаряване с молба гражданството на Силистра да помогне. Има девет почивни дни, в които ние няма да работим, да можем да осигурим на хората необходимите кръвни продукти. Това каза днес за медиите д-р Антоанета Панайотова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ-Силистра.

"Винаги по празници много болни, постъпват в болницата, много инциденти има, катастрофи и т.н. и трябва по някакъв начин да поддържаме някакъв резерв, за да можем да осигурим на болните, съответните кръвни продукти.

Молим всички, които могат желаят да помогнат на силистренската болница, включително и на нас отделението по трансфузионна хематология, да се отзоват в работните дни от 8.00 до 12.00 часа да дарят кръв безвъзмездно в помощ на обществото ни", допълни д-р Панайотова.

8 лв е купонът за подкрепителна храна след кръводаряване, който даваме, но той не е актуализиран повече от 30 години. Ако хората започнат да даряват кръв, ще намали търсенето на кръв от близките. Това го обяснявам на всеки един, който влезе тук при нас. Всеки здрав човек, ако поне веднъж даде кръв в годината, няма да има нужда близките да търсят кръводаряване. Имаме болна в момента в урология, която е група А отрицателна. Нито един от близките не е такава кръвна група. Тогава вече ние можем да потърсим, и съответно по реда заплаща болницата, съответната сума, но тя е 40 лв", поясни началникът на Отделението по трансфузионна хематология.

Facebook коментари