Неделя, 14 Април 2024 г.

Художничката Симона Йорданова от Тутракан е носител на Академичната награда на ВТУ

Симона Йорданова от специалност "Изящни изкуства – стенопис" бе избрана от Академичния съвет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" за носител на Академичната награда на вуза за 2022 г., съобщава Янтрра днес.

Номинираната възпитаничка на Факултета по изобразително изкуство, която е от Тутракан, е с бакалавърска степен, като нейни основни преподаватели в университета са проф. д-р Владимир Аврамов и гл. ас. д-р Даниел Иванов. Симона има интерес към рисуването от ранна детска възраст, когато участва в школа по изобразително изкуство към ОЦИД, редица ученически пленери и изложби. Интересува се от различни кавалетни и монументални изкуства и това е причина да реши да продължи обучението си в специалност "Изобразително изкуство – стенопис", която дава възможност за творческото ѝ развитие.

До момента Симона е реализирала няколко свои авторски проекта: Стенописна композиция с размер 40 кв.м на фасадата на Община Тутракан, мозаечна композиция във фоайето на ОЦИД в Тутракан, мозаечно пано на сградата на представителството на СБХ във В. Търново, сграфито пано на сградата на ФИИ в старата столица и стенописна композиция с размер 30 кв.м в коридора към физкултурния салон на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Г. Оряховица. Симона е наградена със стипендия на Академичния съвет на ВТУ през 2020 г., както и с номинация на ФИИ в първото издание на Национален конкурс "Студентски форум за Визуални изкуства" през 2021 г. Участвала е в изложбата "Проф. Владимир Аврамов и възпитаници" в Ловеч и в младежката изложба "Продължавай/Go ahead".

"Искрено съм развълнувана от наградата. Беше напълно неочаквано за мен и до последно ми беше трудно да повярвам, че това се случва. Четирите бакалавърски години във ВТУ за мен бяха изпълнени с много вълнения, и безспирна творческа дейност. Факултетът винаги кипеше от енергия и от хора, готови да отвърнат на всяко едно творческо търсене. През цялото време работихме – проектирахме, обмисляхме, дискутирахме. Сякаш плетяхме една безкрайна нишка от проекти и реализации и колкото и да ти се иска да спреш – не можеш, защото процесът те поглъща, дори и не ти се мисли за нещо друго. Изказвам благодарности към водещите ми преподаватели проф. д-р Владимир Аврамов и гл.ас. д-р Даниел Иванов, и цялата катедра, които ми дадоха хиляди безценни съвета, както и на всички, които ме избраха да съм носител на тазгодишната награда", споделя Симона.

След утвърждаване на номинацията от Академичния съвет на ВТУ носителят на отличието се определя с решение на местния парламент. Наградата се присъжда с цел стимулирането и подпомагането на млади специалисти в началото на тяхната професионална реализация, както и утвърждаването на В. Търново като притегателен научен и образователен център.

Снимка: Здравка Маслянкова

Facebook коментари