Събота, 13 Юли 2024 г.

Под патронажа на генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов днес в Силистра бе проведен Третият областен фестивал на руската песен

Под патронажа на генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов днес в Силистра бе проведен Третият областен фестивал на руската песен.
Фестивалът е включен в програмата на създадения в Силистра Областен организационен комитет за отбелязване на петдесетата годишнина от осъществения от руския космонавт Юрий Гагарин първи полет на човек в Космоса.
Участваха художествени колективи и индивидуални изпълнители от общините на Силистренска област.
Жители на Силистра имат и свой принос в космическите изследвания.
През 1979 година силистренският завод "Оргтехника" изпълнява важни поръчки за програмата "Интеркосмос". В звездното градче е изпратен изработен по специална технология комплект от печатни платки за космическа електронна апаратура. За подготвящите се български космонавти е произведен и специален програмиран джобен електронен калкулатор "Елка 245".
Малцина знаят, че историята на Силистра е свързана и с първите стъпки на българската авиация.
Тук в началото на двайсети век работи като военен първият български авиоконструктор Хараламби Джамджиев.
В гарнизонната работилница той изработва по свои чертежи първия български орнитоптер механична птица с еластични криле.
През 1985 година на първия в България преглед на летателни апарати в Пловдив своя конструкция на самолет показва жителят на силистренското село Айдемир Илия Мирчев.

Facebook коментари