Петък, 01 Март 2024 г.

Занаятчийка от Алфатар участва във възстановяване на къща в Чехия

Благодарение на Фейсбук ВЕРСИНАЖ научи от пост на Mariya Dunkova - Czech Interpreter and Teacher ни казва, че живеещата в град Алфатар майстор дърворезбар Виктория Денева е изработила проект за възстановяване на къща в Чехия (това лято Денева бе в страната, за да участва в пореден т.нар. индиански лагер). И още от авторката: "Виктория се занимава с дърворезба, художествена обработка на дърво, както и с други традиционни занаяти.

Носителка е на приза "Пазител на традициите" и участва в различни фестивали, пленери и изложения, а един от трудовете ѝ може да бъде видян в Бачковския манастир.

В момента работи по реставрация на типична чешка къща в село Линдава, което се намира в близост до град Либерец, който е на чешко-немската граница.

Основният поминък в селцето е стъкларството и затова къщите са богато украсени със стъклени декорации. Има стъкларска кръчма музей, където всеки може, освен да си хапне нещо вкусно, да си направи сам нещо от стъкло. В работата си по къщата Виктория използва стари методи от миналото. Служи си само с естествени материали като дърво, глина и бяла постна боя. Така къщата запазва своя уют и топлина без модерни и синтетични материали".

Facebook коментари