Неделя, 26 Май 2024 г.

Гинка Вандева: Гордеем се с ученика Мохаммад – Мурад Рашад Халвани

От 18 до 20 ноември в Копривщица се проведе юбилейното 20-то издание на Националното състезание по природни науки и екология. Мохаммад – Мурад Рашад Халвани от Екоклуб "Пеликан" спечели първо място и златен медал в голямата конкуренция от 43 проекта от цялата страна. Това е резултат от двугодишната работа с Мурад по проект касаещ качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав. Това съобщи за медиите Гинка Вандева, директор на Обединен детски комплекс-Силистра.

Състезанието се провежда в два кръга, като в първия кръг за защита на постери Мурад представи изработена от него система за разширена реалност, а също така и и клип представен чрез виртуална реалност. Във втория кръг чрез презентация представи резултатите от проучването по актуален проблем свързан с река Дунав.

"Интересът ми към науката се породи 8 клас, когато започнах да се изявявам с различни проекти с езерото "Сребърна", блатото "Малък Преславец" и сега с последния проект, свързан с изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав. През 2021г. спечелих първо място на екофорум "Сребърна", през април тази година спечелих участие в Европейското изложение за млади учени в Румъния", сподели за медиите Мурад Халвани.

"Проектът ми включва система за разширена реалност, която включва проектор и пясъчник, в който има около 50 кг кварцов пясък. Работят с програма, която ги обединява, като една общо система. Продуктът, който се изобразява върху пясъка е топографска карта, която в реално време, благодарение на сензора отчита движенията. При скупчване на пясъка променя цвета в кафяво, след това се променя в зелено и синьо, като равнина и вода. Подготвям се близо от една година за кандидат-студентски изпити за университетите по медицина", допълни Мурад Халвани.

"Гордеем се ученика Мохаммад – Мурад Рашад Халвани, защото това е едно момче, което дойде в школите на ОДК още, когато беше пети клас. Оттогава има любознателност и афинитет към природните науки, в частност към химията и опитите към изследователската дейност. Постепенно заедно с неговата преподавателка Йорданка Маринова, развиха неговите идеи в отделни проекти през годините и Мурад многократно е печелил състезания, свързани с природните науки. Миналата година спечели първо място на Международния екофорум "Сребърна" за виртуалната реалност за резервата "Сребърна" и езерото "Малък Преславец". Тази година на националното състезание по състезание по природни науки и екология спечели отново първо място", каза в заключение Гинка Вандева.

Facebook коментари