Петък, 23 Февруари 2024 г.

Десет американски пилоти скачат с парашути над Силистра през 1944 година

Част от американски бомбардировач B-24 Либърейтър, свален през Втората Световна война, намерена край силистренското село Поляна, съхранява народният представител от "Продължаваме Промяната" Стоян Георгиев, съобщава самия той за БНР.

През април 2022 г. младият изследовател на авиационната история Митко Митков от Лом съобщава, че през този месец по време на оран, тракторист край с. Нова Попина, Силистренска област, закача с плуга си и изважда на повърхността лопата от витлото на самолет. На снимките на витлото има номенклатурен номер на производителя, указващ че витлото е от американски бомбардировач B-24.

По серийния номер той успява да намери информация за самолета от документи в Американските военни архиви, които потвърждават, че този самолет наистина е летял в небето над Силистра и именно тук е бил свален от немски изтребител.

Документите, които намира в база данни на архива на американските военновъздушни сили, са били разсекретени през 1973-та година. Там е описана цялата информация за конкретната бойна машина, за полетите ѝ, има схема и на битката във въздушното пространство.

На 24 юни 1944 американски самолети летят за бомбардиране на цели край гр. Плоещ, Румъния, последните по-сериозни нефтени находища под контрола на Третия Райх. В състава на водещия елемент от втората вълна от групата е B-24G от 722 Sqdr на 450 бомбена група с пилот подпоручик Хенри Ван Поперинг (2 Lt. Henry G. Van Popering –служебен номер 0-684915) и още 9 души екипаж. Сериен номер на самолета – 4278380.

След хвърляне на бомбите над целта, на височина около 21 000 фута, ги атакуват румънски и германски изтребители. Бомбардирът подпоручик Робърт Грубер е сериозно ранен от голямокалибрен куршум в десния крак в глезена. Оказана му е първа помощ в самолета от другите членове на екипажа, и той скача заедно с останалите от самолета над р. Дунав, 20 мили западно от Силистра. Робърт Грубер пада в средата на р. Дунав и е изваден на българския бряг от наши военни.

За случилото се през 1944 година над Силистра разказва учителят и общественик Георги Мъров, който вече не е между живите. Спомените му се пазят като публикация в социалните мрежи, на която попада и Стоян Георгиев.

"Небето над Силистра се тресеше от боботене. Неканените гости преминаваха към нашето въздушно пространство без да бъдат смущавани от противовъздушната отбрана. За бомбардировачите българското небе беше безопасно. Те си свършиха спокойно работата и си отиваха в Италия, откъдето излита отново".

В действителност самолетът пада в България, близко до пътя Русе Силистра, между селата Поляна и Нова Попина, община Ситово.

Шест от членовете на екипажа се приземяват в България и са пленени. Това са пилотът Хенри Ван Поперинг (№ 196 в Приложение 4), вторият пилот Леонард Мъри (Leonard Murray сериен номер 0-697053, № 181), навигаторът Джозеф Уитмор (Joseph Whitmore сериен номер T-125428, № 179) и бомбардирът Робърт Грубер (той остава до септември във Военната болница в Русе), бордният механик Рубин Вавра (Rubin Wavra , служебен номер 18226992, № 192) и опашният стрелец Ричард Партлоу (Richard Partlow, служебен номер 36564856, № 185 ). Останалите четирима членове на екипажа – радистът, двамата странични стрелци и стрелецът от долната кула падат в Румъния и остават пленници там до 23 август 1944 г.

Пленените авиатори от Силистра са прехвърлени в гарнизонния арест в Русе. От там, освен Грубер , който остава на лечение в Русенската военна болница, те са откарани с влак на 10 юли 1944 год.в Шуменския лагер в състава на група 19. След 9 септември са освободени и се прибират в Америка.

Снимка: Екипажът на лейтенант Ван Поперинг, Февруари, 1944 , Лангли,САЩ (от Интернет) Ясно се вижда и идентичната маркировка върху една от лопатите на витлото

Facebook коментари